NavMenu

Usvojen program za unapređenje konkurentnosti privrede vrijedan 3 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 30.07.2021. 15:39
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2021. godinu vrijedan 3 mil EUR, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

- Napredak i ubrzanje ekonomskog razvoja zemlje jedan je od prioriteta Vlade Crne Gore. Svoju posvećenost ovom cilju Vlada je iskazala i tokom proteklih šest mjeseci kada je usvojila dva paketa mjera podrške građanima i privredi za ublažavanje posljedica nastalih usljed korona krize. Ipak, crnogorska ekonomija i dalje osjeća posledice pandemije, zbog čega se ukazala potreba za setom programskih linija finansijske i nefinansijske podrške, koje bi dovele do bržeg oporavaka i pokretanja privredne aktivnosti upravo sektora MMSP koji po svim relevantnim indikatorima generalno bilježi dinamičan rast i razvoj - navodi se u saopštenju.

Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2021. godinu, koje će implementirati Ministarstvo ekonomakog razvoja, ima za cilj podsticanje razvoja postojećih procesa, proizvoda i usluga, u cilju jačanja konkurentnosti i izvoznog potencijala mikro, malih i srednjih preduzeća kroz unapređenje produktivnosti i profitabilnosti uz zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta.

Program obuhvata sedam programskih linija, od kojih se pet odnosi na finansijsku podršku, a dvije programske linije na nefinansijsku podršku.

Linije finansijske podrške namijenjene su za modernizaciju proizvodnih procesa, podršku malim ulaganjima, uvođenje međunarodnih standarda, podršku digitalizaciji i za podsticaj cirkularne ekonomije.

Dvije programske linije nefinansijske podrške odnose se za pružanje mentoring usluga i razvoj preduzetništva.

- Realizacijom ovih programskih linija omogućiće se jačanje izvoznog potencijala i poboljšanje konkurentnosti proizvoda i usluga - navode iz Ministarstva.

Ističu i da će posebna pažnja biće posvećena i podsticanju razvoja preduzetništva mladih, žena i zanatlija kao posebno "ranjivih" ciljnih grupa, kako kroz posebnu programsku liniju, tako i kroz Program u cjelini, kao bitnih segmenata na kojima počiva razvoj dinamične, inovativne i izvozno orjentisane privrede.

Ministarstvo ekonomskog razvoja će raspisati Javni poziv za učešće u Programu i pojedinačnim programskim linijama koji će sadržati osnovne informacije, uslove za podnošenje prijave, način podnošenja prijave, rokove i ostale relevantne informacije.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.