NavMenu

Pelješki most spojen posle 15 godina - Ukupna vrijednost projekta premašuje 526 mil EUR

Izvor: Blic Četvrtak, 29.07.2021. 14:20
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Roman Bjuty)
Pelješki most je potpuno spojen podizanjem poslednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije, i proteže se od Komarne na kopnenoj strani, do Brijeste na Pelješcu, a skratiće put od Zagreba do Dubrovnika za dva sata, dok prelazak preko njega neće biti naplaćivan.

Most ima 13 raspona, od kojih je pet glavnih dužine 285 metara, šest centralno postavljenih armirano-betonskih pilona visine 33 metra, te dvije trake zajedno sa zaustavnom trakom koja će služiti za održavanja mosta, prenosi HRT.

Poslednji element koji je sinoć postavljen dug je 18 metara, a simbolički su postavljanje dovršili hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Plenković je na svečanosti na mostu noćas iza ponoći poručio da je ovo veliki dan za hrvatski narod.

- Pelješki most je generacijski projekat za koji ima puno zaslužnih, a Hrvatska je njime ostvarila strateški cilj spajanja svoje teritorije - rekao je Plenković i naglasio da je most spojen tri mjeseca prije plana, uprkos pandemiji virusa korona.

On je istakao da most ne spaja samo Hrvatsku, nego i EU, ne dijeli nego povezuje Hrvatsku i BiH, te predstavlja trajnu tekovinu ne samo sadašnje, nego i svih vlada i saziva Hrvatskog sabora, županija, župana, zastupnika i svih onih koji su težili ostvarenju tog cilja.

EU je projekat sufinansirala sa 357 mil EUR, odnosno sa 85% prihvatljivih troškova, dok ukupna vrijednost projekta premašuje 526 mil EUR.

Ideja za izgradnju ovog mosta rodila se još 1990-ih, a prvi pripremni radovi počeli su prije 15 godina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.