NavMenu

Kotorski BCM postao ekskluzivna agencija za ukrcaj pomoraca iz regiona na brodove grčke kompanije Costamare

Izvor: Mina Četvrtak, 29.07.2021. 15:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Federico Rostagno/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija BCM iz Kotora postala je ekskluzivna agencija za ukrcaj pomoraca grčkog brodara Costamare za države bivše Jugoslavije i na taj način crnogorskim pomorcima otvorila još jednu veliku mogućnost za dobijanje posla.

Posebno značajno je to što će Costamare na svoje brodove, osim oficira palube i stroja, ukrcavati i mlade pomorske pripravnike - kadete palube i asistente stroja, odnosno asistente električara, te im na taj način pružati priliku da obave obeveznu praksu prije polaganja stručnog ispita za sticanje zvanja oficira, pišu Vijesti.

Costamare je kompanija koju je 1975. u Atini osnovao grčki kapetan Vasileios Konstantakopoulos. Od skromnog početka sa samo jednim malim teretnjakom nosivosti dvije hiljade tona, kompanija se razvila do aktuelnog statusa jednog od najvećih nezavisnih vlasnika kontejnerskih brodova u svijetu.

Costamare trenutno raspolaže flotom od 82 kontejnerska broda ukupnog kapaciteta 582,84 hiljade kontejnerskih jedinica (TEU). Kompanija svoje brodove koji variraju od malih kontejneraša kapaciteta ispod dvije hiljade TEU, do velikih magakontejneraša pojedinačnog kapaciteta preko 14,5 hiljada TEU-a, iznajmljuje u vremenski najam najvećim svjetskim kontejnerskim kompanijama, pa su među njenim klijentima i poslovnim partnerima i čuveni brodarski giganti poput kompanija Maersk, MSC, Evergreen, Yang Ming, Cosco, ONE, Zim Israel Navigation, OOCL i Hapag-Lloyd.

Pored kontejnerskog, kompanija Costamare je nedavno otvorila i drugi segment u svojoj floti, kupivši u manje od dva mjeseca čak 28 brodova za prevoz rasutog tereta pojedinačne veličine od 33 hiljade do 85 hiljada tona, ukupnog kapaciteta preko 1,49 miliona tona nosivosti.

Menadžment Costamarea je postigao i dogovore sa prodavcima polovnih, odnosno brodogradilištima za gradnju novih brodova za još 23 bulkcarriera koji će u njenu flotu ući do kraja godine.

Prema zvaničnim finansijskim izvještajima, kompanija Costamare je u prva tri mjeseca ove godine imala više od 127 mil USD prihoda od davanja u vremenski najam svojih brodova, pri čemu je neto profit bio više od 68 miliona, a dividende akcionara kompanije bile su više nego dvostruko veće nego u istom periodu prošle godine.

Kompanija je nastavila sa još boljim poslovanjem u drugom kvartalu ove godine, ostvarivši neto dobit od skoro 83 mil USD.

- Uspjeli smo da se izborimo za vrlo atraktivne plate našim oficirima na brodovima Costamerea. Svi budući kandidati za ukrcaj će morati da budu revakcinisani - kazao je Vijestima direktor agencije BCM, kapetan duge plovidbe Goran Mačić.

Prema platnoj listi, zapovjednik iz Crne Gore na brodovima Costamare zarađivaće od 9,7 hiljada EUR mjesečno, a upravitelj stroja 9,6 hiljada EUR. Plata kadeta, odnosno asistenta iznosi 1,1 hiljadu EUR.

Preko BCM-a će se ukrcavati samo oficirski kadar, odnosno kadeti i asistenti, dok neće biti ukrcaja niže posade. Ugovori koje će crnogorski pomorci potpisivati sa kompanijom su u trajanju od šest mjeseci, a ploviće na brodovima na kojima su ukrcane posade iz Grčke i sa Filipina.

- U toku su pripreme za početak ovog, za nas i za crnogorske pomorce, potecijalno vrlo značajnog aranžmana sa grčkim brodarom, tako da prve ukrcaje naših pomoraca očekujem već tokom septembra - zaključio je Mačić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.