NavMenu

Pet znakova koji ukazuju da morate piti više vode

Izvor: eKapija Srijeda, 28.07.2021. 11:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tim UR/shutterstock.com)Ilustracija
Redovna hidratacija organizma tokom dana ključna je za nesmetano obavljanje brojnih tjelesnih funkcija. Voda reguliše tjelesnu temperaturu i pospješuje rad bubrega koji potpomažu izbacivanje štetnih toksina iz tijela, napominje doktor Aron Klark.

Ovaj ugledni porodični ljekar naglašava da tijelo unijetu vodu deponuje u dijelove koji su najviše dehidrirali ali i da nedovoljni unos tečnosti može proizvesti nekoliko komplikacija koji alarmiraju da je potrebno posegnuti za čašom vode.

Opadanje koncentracije i pažnje

U 2012. godini u jednom američkom časopisu istraživači su otkrili da dehihratacija organizma ometa pažnju i koncentraciju. Takođe, umor, osjećaj potištenosti, emotivna razdražljivost kod mladih ljudi može prouzrokovati dehidratacija. Kod muškaraca koji piju manje vode koncentracija tokom vožnje se smanjuje i na taj način se povećavaju šanse da se napravi udes.

Vrtoglavica

Ukoliko radite vježbe, umarate se i znojite, a ne pijete vodu vrlo vjerovatno ćete osjećati vrtoglavicu, slabost. Preporuka ljekara je da se tokom treninga na svakih 10 do 15 minuta popije malo vode kako bi tijelo ostalo dovoljno hidrirano.

Opstipacija

Veća dehidratacija organizma izaziva zatvor. Kada debelo crijevo apsorbuje vodu, stolica teško dalje prolazi. Nedovoljan unos tečnosti u organizam ženama povećava šansu da pate od zatvora za 30%. Ispijanje 8 čaša vode tokom dana najbolji je način za prevenciju ovog neugodnog problema.

Problemi sa mokrenjem

Kada nema dovoljno vode koja prolazi kroz organizam, bubrezi neće proizvoditi mnogo urina, pa se tjelesne izlučevine zadržavaju u organizmu što dovodi do pojave tamnije boje i neugodnog mirisa.

Glavobolja

Čak i blaga dehidratacija organizma može dovesti do glavobolje, ali naučnici još nisu sigurni kako se odvija ovaj biohemijski proces.

- Ne znamo tačno zašto, ali to može imati neke veze sa činjenicom da dehidratacija smanjuje nivo tečnosti oko kičmene moždine i mozga, što može uticati na variranje pritiska u mozgu - kaže doktor Klark.

Da li je vaš organizam dovoljno hidriran znaćete po tome kako se osjećate. Ako ne osjećate umor, jake glavobolje, i nemate taman urin neprijatnog mirisa onda to govori da unosite dovoljno vode. U suprotnom, trebalo bi da mijenjate vaše svakodnevne navike.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.