NavMenu

Kompanija Air Montenegro iznajmila nove motore za embraer - Plan da drugi avion bude operativan u najkraćem roku

Izvor: Mina Srijeda, 28.07.2021. 09:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)Ilustracija
Motor američko-irske kompanije GECAS, koji se nalazio na jednom od aviona u vlasništvu kompanije Air Montenegro, predat je vlasniku koji ga je sa podgoričkog aerodroma transportovao 12. jula, saopšteno je iz nacionalne avio-kompanije.

Odmah nakon toga, kako je saopšteno Dnevnim novinama, krenulo se u postavljanje dva iznajmljena motora, kako bi drugi avion uskoro bio operativan za saobraćaj.

Iz kompanije, međutim, nijesu saopštili po kojoj cijeni se iznajmljuju motori za potrebe te letjelice.

Motor koji je vraćen američko-irskoj kompaniji bio je instaliran u embraeru 195, registarskih oznaka 40-AOB, jednom od dva aviona koje je ToMontenegro kupio u februaru ove godine. Motor je u maju 2018. od GECAS-a iznajmio Montenegro Airlines po cijeni od 2,3 hiljade USD po danu.

- Air Montenegro je pomogao vlasnicima konkretnog motora i Montenegro Airlinesu u stečaju od koga se potražuje ovaj motor da bude poslat vlasniku odnosno, Air Montenegro je skinuo motor sa aviona, pripremio ga za transport i utovario na kamion, čime je i predat vlasniku. To nije bila naša obaveza, ali smo izašli u susret i pomogli ovim kompanijama. Vlasnik je dalje transportovao motor sa Aerodroma Podgorica 12. jula. Nakon toga, odmah smo krenuli sa postavljanjem naša dva iznajmljena motora - kazali su iz nacionalne avio-kompanije.

Drugi avion iz njihove flote, kako su istakli, početkom ove sedmice otišao je na farbanje, a planiraju da nakon povratka bude operativan u najkraćem roku.

- Svima je u interesu i naporno radimo na tome da avion poleti što prije, kako bi odgovorio na potrebe našeg reda letjenja - kazali su iz kompanije Air Montenegro.

U međuvremenu, iznajmljen je avion njemačke kompanije German Airways, koji je, kako je to ranije saopšteno, trebalo da bude operativan do uključivanja našeg drugog embraera u saobraćaj.

Na pitanje da li će njemačka letilica ostati u našem saobraćaju i nakon što poleti drugi "embraer", iz kompanije su odgovorili da to zavisi od obima letjenja.

- Po dosadašnjim podacima Nacionalne turističke organizacije i resornog ministarstva ljetnja turistička sezona će biti veoma uspješna. Kao nacionalna avio-kompanija naš zadatak je da podržimo sektor turizma tako što ćemo prevesti što više putnika u Crnu Goru. Iz tog razloga avion iznajmljen od German Airwaysa će letjeti dok bude potrebno i u skladu sa povećanim obimom letjenja - kazali su iz kompanije.

Osvrnuli su se i na nedavne tehničke smetnje na avionu usljed čega je došlo do otkazivanja pojedinih letova. Problem je, kako su naveli, odmah uklonjen, a avion je nastavio svoju standardnu rutu.

- Ukoliko postoji i najmanja vjerovatnoća da bi to možda uticalo na sigurnosti bezbjednost putnika, mi kao kompanija sa jednom jako modernom sigurnosnom kulturom ne smijemo to da dozvolimo, bez obzira što se sve događa u toku turističke sezone - naveli su iz kompanije, uz podsjećanje da se u svijetu dnevno otkaže i odloži na hiljade letova iz mnogih razloga.

Iz nacionalne avio-kompanije su kazali da se pridržavaju strogih procedura, te da su kontrole letilice prioritet.

- Važno je znati da se avioni pregledaju prije svakog leta, na kraju letnog dana i dodatno po ostalim zahtjevima odobrenog programa tehničkog održavanja aviona - naveli su iz kompanije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.