NavMenu

Glenfiddich od otpada u proizvodnji viskija pravi biogas

Izvor: Tanjug Utorak, 27.07.2021. 12:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nataliia Dvukhimenna/shutterstock.com)Ilustracija
Proizvođač škotskog viskija Glenfiddich saopštio je danas da je počeo da prebacuje svoje dostavne kamione sa klasičnih goriva na pogon na biogas s niskom emisijom, koji kompanija proizvodi od otpada iz sopstvenog procesa destilacije viskija u okviru inicijative za održivost "zatvorena petlja".

Iz destilerije su naveli da su u svojoj destileriji u Daftaunu, na sjeveroistoku Škotske, instalirali pumpe za biogas koje koriste tehnologiju koju je razvila matična kompanija "Vilijam Grant & Sinovi" za pretvaranje vlastitog proizvodnog otpada u gas sa ultra niskim sadržajem ugljenika (ULCF) koji emituje minimalnu količinu ugljen-dioksida i drugih štetnih čestica.

Stjuart Vots, direktor destilerije u vlasništvu porodične kompanije "Vilijam Grant & Sinovi", rekao je da Glenfiddich tradicionalno prodaje otpad od zrnevlja iz procesa pravljenja slada kako bi se on koristio za visokoproteinsku hranu za stoku.

Međutim, kroz anaerobno vrenje, gdje bakterije razgrađuju organsku materiju proizvodeći biogas, destilerija je došla do saznanja da tečni otpad iz tog procesa može da koristi za proizvodnju goriva i da konačno reciklira sve svoje otpadne proizvode na taj način.

Iz ove destilerije, koja godišnje proda više od 14 miliona boca viskija, kažu da njihov biogas na bazi viskija već pokreće tri specijalno adaptirana kamiona koja transportuju njihove proizvode na četiri lokacije u centralnoj i zapadnoj Škotskoj.

Dodaju takođe da biogas smanjuje emisiju ugljen-dioksida za preko 95% u odnosu na dizel i druga fosilna goriva, i da smanjuje emisiju drugih štetnih čestica i staklenih gasova do 99%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.