NavMenu

Državne kompanije povlače novac iz Prve banke - Od početka godine odlilo se 13,1 mil EUR

Izvor: Mina Utorak, 27.07.2021. 12:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Raten-Kauf)Ilustracija
Državne kompanije su od početka godine povukle 13,1 mil EUR depozita iz Prve banke, a nastavak tog trenda bi mogao izazvati sumnju u sposobnost banke da nastavi poslovanje po načelu stalnosti, navedeno je u izvještaju revizora Crowe MNE.

U izvještaju, objavljenom na sajtu Centralne banke, objašnjeno je da su od početka godine do sastavljanja tog dokumenta dospijeli oročeni depoziti državnih kompanija od 13,1 mil EUR, ali ih one nijesu ponovo oročile, već je novac prenijet na tekuće račune tih preduzeća, pišu Vijesti.

Revizor u izvještaju, pod "skretanjem pažnje", navodi da do kraja godine dospijeva još 19,5 mil EUR oročenih depozita državnih kompanija, pa bi njihovo povlačenje dodatno moglo pogoršati pokazatelje likvidnosti Prve banke.

- Banka nema konkretnih informacija kakva je namjera deponenata po pitanju tih depozita, ali ne očekuje odliv kompletnih. Navedene okolnosti potencijalno bi mogle ukazivati na postojanje neizvjesnosti koja može izazvati sumnju u sposobnost banke da nastavi poslovanje po načelu stalnosti. Rukovodstvo banke je razmotrilo različite scenarije odliva oročenih i avista depozita i smatra da likvidonosna pozicija banke ne bi bila ugrožena - navedeno je u izvještaju revizora.

Zbog te situacije banka je napravila scenario šta bi se desilo da budu povučeni svi depoziti državnih kompanije, čije oročenje ističe u ovoj godini. Kada bi se to desilo, koeficijent dnevne likvidnosti pao bi na 0,93, što bi bilo nešto iznad zakonskog minimuma od 0,9.

Pojedinačno najveći akcionar Prve banke je Aco Đukanović, brat predsjednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, koji na svoje ime ima 41,5 odsto akcija, a preko nekoliko povezanih i prijateljskih firmi kontroliše još oko 15% akcija.

Državna Elektroprivreda ima 19,8% akcija u banci.

Sadašnja vlast, dok je bila opozicija, često je kritikovala odnos bivših vlada prema Prvoj banci. Sporna je bila i državna pomoć u vidu pozajmice od 44 mil EUR, nakon krize iz 2009. godine, kada je banka prvu ratu od 11 miliona vratila tako što je Ministarstvo finansija jedan te isti milion 11 puta uplaćivalo na račun Regionalnog vodovoda u Prvoj banci, a banka je iste milione uplaćivala na račun trezora kao vraćanje duga.

Prema podacima Centralne banke prosječni dnevni pokazatelj likvidnosti prošle godine na nivou bankarskog sistema iznosio je 1,4 i bio je veći nego u 2019. kada je vrijedio 1,35.

Podaci revizora pokazuju da od prošle godine postoje trendovi smanjenja depozita u Prvoj banci i kod drugih kategorija klijenata. Na kraju prošle godine ukupni depoziti u toj banci iznosili su 299 mil EUR i bili su manji 40 miliona u odnosu na kraj 2019. godine. Na nivou ukupnog bankarskog sistema, odnosno svih 12 banaka, u istom periodu depoziti su smanjeni za 100 miliona sa 3,47 s kraja 2019, na 3,37 milijardi na kraju prošle godine, da bi se posljednjih mjeseci poboljšali na 3,67 milijardi.

Depoziti po viđenju u Prvoj banci tokom prošle godine smanjeni su sa 194 na 169 miliona, a najveći je bio kod privatnih kompanija koje su smanjile depozite sa 52 na 38 mil EUR, domaći građani sa 45 na 42 miliona, stranci sa 17 na 15 miliona, a Vlada sa 27 na 25,6 miliona.

Kratkoročni depoziti u ovoj banci tokom prošle godine smanjeni su sa 92 na 84 miliona, a najveće smanjenje bilo je kod domaćih građana sa 41,8 na 35,6 miliona, stranih građana sa 11,4 na deset miliona, a državnih kompanija 35,4 na 34,4 miliona.

Dugoročni depoziti u Prvoj banci u istom periodu smanjeni su sa 51,8 na 45,6 miliona. Državna preduzeća su smanjila dugoročne depozite sa 7,5 na 4 mil EUR, domaći građani sa 18,4 na 16,8 miliona, a stranci sa 15 na 13,7 miliona.

Od državnih kompanija najviše depozita u Prvoj banci ima EPCG i njene povezane firme. Prema podacima iz ovog izvještaja, one su na kraju prošle godine imale 35 mil EUR oročenih depozita, kao i još devet miliona neoročenih i šest miliona subordinisanog duga. EPCG je nedavno akcionarima podijelila dividendu od 30 miliona eura, a većina tog novca je povučeno upravo s računa u Prvoj banci.

Promjene rukovodstva u EPCG i njenim preduzećima dešavale su se od marta do maja ove godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

EBRD najavljuje tender za autoput - Vrijednost dionice od Mateševa do Andrijevice 530 mil EUR, banka finansira 200 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo Andrijevica. Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 mil EUR, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.