NavMenu

Validni podaci o kvalitetu vazduha čim stigne oprema - U toku izrada plana za nabavku rezervnih djelova za mjerne uređaje

Izvor: Pobjeda Utorak, 27.07.2021. 11:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)Ilustracija
Tek su se usvajanjem Zakona o budžetu za 2021. godinu stvorile pretpostavke za otklanjanje zastoja u prikupljanju validnih podataka o kvalitetu vazduha u Crnoj Gori, što u prethodnih gotovo godinu nije bio slučaj s obzirom na nedostatak rezervnih djelova bez kojih nije bilo funkcionalnih mjernih stanica, niti aktivne akreditacije za CETI kao ovlašćenu ustanovu, piše Pobjeda.

Ujedno, očekuje se da će uskoro biti aktiviran novi informacioni sistem koji će omogućiti uvid u transparentnost prikupljanja podataka za Katastar o zagađivačima na nivou države.

Kako je Pobjedi saopšteno iz Agencije za zaštitu životne sredine, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i na osnovu tehničke specifikacije za servis i kalibraciju mjernih instrumenata, u toku je izrada plana za nabavku rezervnih djelova radi obezbjeđivanja funkcionalnosti stanica u skladu sa standardima propisanim Pravilnikom o načinu i uslovima praćenja kvaliteta vazduha.

- Na osnovu pomenute, sprovedene procedure, steći će se uslovi za ponovnu akreditaciju DOO Centra za ekotoksikološka ispitivanja i time mogućnost garancije o validnosti rezultata mjerenja kvaliteta vazduha u okviru državne mreže - potvrđeno je iz Agencije.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.