NavMenu

Telekom nastavlja izgradnju 5G infrastrukture u Crnoj Gori - Kompanija će ulagati i u razvoj postojeće mobilne i fiksne mreže

Izvor: Mina Ponedjeljak, 26.07.2021. 08:04
Komentari
Podeli
(Foto: Google Earth/Printscreen)
Crnogorski Telekom nastaviće da radi na implementaciji 5G mreže i njenom puštanju u komercijalni rad, saopštila je izvršna direktorica kompanije Dina Cibulskaja i najavila da će raditi na edukaciji građana i opovrgavanju teorija zavjere u vezi sa tom mrežom.

- Definitivno ćemo nastaviti da radimo na implementaciji 5G mreže i njenom puštanju u komercijalni rad, kako bismo joj udahnuli život i u našoj zemlji. Paralelno sa tim, u saradnji sa partnerima, želimo da radimo na edukaciji građana i opovrgavanju mitova i teorija zavjere u vezi sa tom mrežom - rekla je Cibulskaja u intervjuu agenciji Mina-business.

Ona smatra da za to imaju dobru osnovu, s obzirom na to da se zna da značajan broj građana, naročito mlađih od 40 godina, kao i onih sa visokim obrazovanjem, pozdravlja dolazak 5G mreže, jer predstavlja budućnost komunikacija i uvodi nas u novu eru povezanosti.

Cibulskaja je podsjetila da je Telekom, u junu ove godine, prvi u Crnoj Gori uspješno pustio u testni rad 5G mrežu u Bijelom Polju i Beranama.

- Na taj način je Telekom postao prvi telekomunikacioni operator u Crnoj Gori koji je uspješno testirao 5G mrežu na više lokacija u zemlji u realnim uslovima, odnosno na srednjem frekvencijskom spektru, koji je u ovom trenutku dostupan korisnicima - rekla je Cibulskaja.

Ona je kazala da ponosno može da kaže da iz godine u godinu Crnogorski Telekom ispunjava obećanje koje je dao korisnicima, odnosno neumorno stvara svijet novih mogućnosti.

- I to radimo na najbolji mogući način, odnosno iz temelja - izgradnjom infrastrukture budućnosti - poručila je Cibulskaja.

Imajući u vidu koliko su zahtjevne pripreme za 5G, Cibulskaja je na pitanje da li će nastaviti sa ulaganjima u razvoj postojeće mobilne i fiksne mreže odgovorila da Telekom, prema zvaničnim mjerenjima regulatorne agencije, ima najveću i najbržu 4G mrežu u Crnoj Gori.

Uz to, kako je navela, kompanija ima daleko najveći broj korisnika mobilnog interneta u zemlji, koji su kao Telekomove najveće prednosti prepoznali i odabrali dobru pokrivenost i najveće brzine u zemlji.

- Naravno da ćemo nastaviti da investiramo u razvoj 4G mreže, paralelno sa izgradnjom 5G infrastrukture, kako bismo na najbolji način zadovoljili potrebe postojećih i budućih korisnika. Podrazumijeva se da radimo i na razvoju i unapređivanju pristupa fiksnom internetu, ulažući paralelno u TurboDSL i širenje optičke mreže u cijeloj zemlji - saopštila je Cibulskaja.

Na pitanje kakav će uticaj roming regulacija imati na poslovanje i finansije Telekoma i da li u kompaniji razmišljaju o kompenzaciji tog uticaja kroz korekciju drugih cijena, Cibulskaja je odgovorila da je uticaj prilično značajan, što potvrđuju i podaci.

- Statistika govori da oko polovine posjetilaca Crne Gore, koji su odabrali našu mrežu, u ovom trenutku čine posjetioci iz zemalja obuhvaćenih roming regulacijom. Uprkos uticaju na poslovanje ovo su i dobri podaci, jer razumijemo značaj turističkih posjeta iz regiona i smatramo da ova inicijativa daje dodatni podsticaj domaćoj ekonomiji - kazala je Cibulskaja.

Kako je navela, "roming kao kod kuće", drugim riječima, Crnu Goru čini još atraktivnijom za posjetioce iz susjednih zemalja, s obzirom na to da mogu da se opuste tokom odmora ili poslovnih putovanja kada je riječ o komunikaciji sa porodicom, prijateljima i poslovnim saradnicima dok su u romingu.

- Takođe, kada fokus prebacimo sa ekonomije na naše korisnike, inicijativa "roming kao kod kuće" stavlja fokus na njihove potrebe, zbog čega u Telekomu pozdravljamo tu inicijativu i ističemo da neće biti korigovanja cijena u domaćem saobraćaju - zaključila je Cibulskaja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.