NavMenu

U izgradnju šetališta uz Moraču i uređenje Njegoševog parka biće uloženo 950.000 EUR - Pogledajte kako će izgledati (VIDEO)

Izvor: eKapija Nedjelja, 25.07.2021. 11:04
Komentari
Podeli
Budući izgled šetališta uz Moraču (Foto: YouTube/Glavni grad Podgorica/Screenshot)Budući izgled šetališta uz Moraču
Potpisivanjem ugovora i postavljanjem kamena temeljca u petak veče je u Podgorici počela realizacija projekata izgradnje šetališta uz Moraču i uređenje Njegoševog parka. Ugovor su potpisali gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i izvršni direktor kompanije Bemax Miladin Mijajlović.

Gradonačelnik Vuković je tom prilikom kazao da će pomenuti projekti u značajnoj mjeri izmijeniti lice centra grada i doprinijeti njegovom oživljavanju.

- Ovaj događaj je zbilja poseban za Glavni grad. Nakon dugo godina obilježavamo početak radova na izgradnji prve faze šetališta uz rijeku Moraču i rekonstrukciji Njegoševog parka, na šta su građani ovog grada dugo čekali - kazao je Vuković i zahvalio se kompaniji Bemax koja je u značajnom dijelu finansijski podržala realizaciju ovog projekta, kao i partnerima iz Erste banke koji će obezbijediti sredstva za kupovinu urbanog mobilijara.

Gradonačelnik je kazao da su projekti vrijedni 950.000 EUR.

Jovana Vuksanović iz kompanije Bemax istakla je da su ova dva vrijedna projekta donacija kompanije koju predstavlja, te da im posebno zadovoljstvo pričinjava što zajedno sa Glavnim gradom rade na uljepšavanju i razvijanju Podgorice. Vuksanović je podsjetila da će nakon uređenja obje površine biti pristupačne za OSI.

Prva faza izgradnje šetališta podrazumijeva radove na potezu od Sastavaka do plaže Labud, ukupne dužine cca 400 metara. Širina staze je 2.40m sa tri proširenja u vidu malih trgova, mjesta za okupljanje i odmaranje, a do šetališta su predviđene četiri pristupne tačke (ispod mosta Blaža Jovanovića, iz Njegoševog parka sa pozicije gdje se nalazi česma, pravac Njegošev park - Viseći most i sa plaže Labud).

Milena Latković iz Službe glavnog gradskog arhitekte, istakla je da izabrano rješenje na najbolji način prikazuje vezu između grada i rijeke, a građanima i posjetiocima Podgorice izgradnjom šetališta biće obezbijeđen novi, jedinstveni prostor za odmor i rekreaciju.


Inženjerka pejzažne arhitekture preduzeća Zelenilo, Snežana Laban, kazala je da je projektom pejzažnog uređenja predviđena revitalizacija Njegoševog parka s akcentom na očuvanje njegovog identiteta.

- Njegošev park predstavlja prvu zelenu površinu u Podgorici. Tokom projektovanja prepoznata su dva glavna motiva u parku - Njegošev spomenik i fontana, kao i vrijedna vegetacija koja će biti sačuvana. U parku je planirana izgradnja paviljona odnosno ljetnjikovca, kao i amfiteatra sa pogledom na Moraču, te adaptacija fontane sa biojezerom. Osim toga planiran je parkovski mobilijar, kao što su parkovske klupe, ljuljaške za odrasle, korpe za otpatke, nova javna rasvjeta, novi hidrosistem i stolovi za stoni tenis - zaključila je Laban.

Biljni fond biće dopunjen novim spratom žbunja, perena i drugog ukrasnog bilja, uz rekonstrukciju hidrosistema. Parkovski mobilijar će u potpunosti biti zamijenjen sa 85 novih klupa i 60 korpi za otpatke i biće ugrađene i tri ljuljaške za odrasle.

Svi prisutni večeras su pozitivno reagovali na ono što će biti budući izgled Njegoševog parka i šetališta uz Moraču, a Glavni grad će nastaviti da osluškuje potrebe građana sa ciljem da Podgorica bude grad po mjeri svakog njenog stanovnika.


Mapa : Njegošev park Podgorica
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.