Izvor: Agroklub | Petak, 23.07.2021.| 14:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Obrada zemljišta posle žetve - Kakve mašine odabrati

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Aleksandra Kekić)
Po završetku žetve pšenice, treba razmišljati i o obradi zemlje i pripremi za naredne kulture. Mašine i oruđa za obradu djeluju mehanički na zemljište i pri tome potpomažu biološke, fizičke i hemijske procese u njemu.

Zbog sabijanja gaženjem raznim poljoprivrednim mašinama, kao i prirodnim sabijanjem, zbog djelovanja atmosferskih padavina izboru mehanizacije za obradu strništa treba posvetiti maksimalnu pažnju. Osnovni cilj je postizanje i obnavljanje optimalne strukture zemljišta rahljanjem, mrvljenjem, prevrtanjem i mešanjem, na različitim dubinama i sa različitim intenzitetom delovanja, koju je ono izgubilo nakon ubiranja prethodnog usjeva.

Ako radimo osnovnu obradu za postrnu sjetvu, to uraditi tako da odgovara zahtjevima gajene biljne vrste. Voditi računa o unošenju biljnih ostataka, organskog i mineralnog hraniva nakon žetve predhodnog usjeva.

Primjena mašina/oruđa mora biti pravovremena i ekonomski opravdana, a pri tome težiti da se to radi, ako je moguće, pri optimalnoj vlažnosti zemljišta.

Ako se radi o dopunskoj obradi - ugarenju strništa, primjenjivati oruđa/mašine, koja ostvaruju visok eksploatacioni učinak, uz mogućnost kombinovanja različitih radnih organa. Osnovni ciljevi ovakve obrade su:

- očuvanje vlage u zemljištu, što se postiže presijecanjem uspostavljenih kapilarnih tokova vlage;
- miješanje žetvenih ostataka sa gornjim slojem zemljišta i lakše djelovanje rizosfere;
- stvaranje pogodnih uslova za klijanje, nicanje, a kasnije i suzbijanje korovskih biljaka;
- spečavanje erozionih procesa;
- smanjenje sabijanja zemljišta i
- lakše izvođenje osnovne obrade, kada za to dođe vrijeme.

Za ovu vrstu obrade koristiti oruđa/mašine za obradu bez prevrtanja (redukovana obrada - Reduced tillage ili konzervacijska obrada - Conservation tillage). Bitno obilježje ovih oruđa je da imaju odsustvo potpunog prevrtanja plastice, tako da se biljni ostaci, od prethodnog usjeva, u zavisnosti od dubine rada radnih organa i njihovog djelovanja na zemlju, miješaju u površinskom sloju ili ostaju na površini. Izbjegavati korišćenje plugova, jer s njima nije moguće kvalitetno, (na malu dubinu - do 15 cm), izvesti ovu operaciju, zbog odnosa širine brazde i dubine obrade.

Izbor oruđa zavisi od efekata koje želimo da ostvarimo

Oruđa koja se najčešće primjenjuju za ovu vrstu obrade su: tanjirače, kratke tanjirače, kultivatori, podrivači - gruberi i razrivači. Pogodnija za upotrebu su kombinovana oruđa, koja uz glavne radne organe imaju i dopunske - najčešće rotirajuće valjke različitog prečnika i konstrukcije, čiji je zadatak da izvrše dodatnu stabilizaciju i ravnanje obrađene površine. Tako se omogućava da sjeme korovskih vrsta brže klija i niče.

Svaka vrsta oruđa ima svoje prednosti, ali i nedostatke u odnosu na druge. Važno je pri nabavci ili upotrebi ovih oruđa razmisliti o tome kakve efekte očekujete i šta želite da ostvarite. Raspored radnih organa ovih oruđa u dva, tri ili četiri reda omogućava da se zemljište obradi delimično ili po cijeloj širini horizontalnog profila.

Prednost je što ovakva oruđa imaju veću širinu zahvata, rade na većim brzinama, ostvaruju daleko veću proizvodnost, smanjuju prosječnu potrošnju goriva po hekatru, povećavaju efikasnost i smanjuju eksploatacione troškove. Ovakav način obrade afirmiše nove 3 E sisteme obrade koji promovišu ekološki orijentisanu obradu, a baziraju se na: smanjenu potrošnje energije, smanjenju erozije i redukciji smanjenja emisije štenih gasova.

Ovakav način obrade primjenom maksimalno iskorišćene i adekvatne mehanizacije utiče na smanjenje troškova proizvodnje.

Tagovi:
zemljište
žetva
oranje
setva
mehanizacija
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE