NavMenu

Opština Herceg Novi želi da poveže grad sa Lušticom - Država spremna da podrži gradnju obilaznice i podvodnog tunela kroz zaliv

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.07.2021. 07:30
Komentari
Podeli
Herceg Novi (Foto: Vedrana Džudža)Herceg Novi
Država je spremna da podrži kapitalne projekte u Herceg Novom, među kojima je i izgradnja obilaznice i podvodnog tunela Herceg Novi - Luštica, poručio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović tokom jučerašnje posjete ovom gradu.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić informisao je Milatovića da hercegnovska lokalna samouprava ima spremna određena strateška dokumenta, među kojima su Strategija razvoja grada do 2027. godine i Mapa investicija.

- Za kapitalne projekte iz ovih i drugih razvojnih dokumenata Herceg Novi dugo vremena nije mogao računati na pomoć države, a budžet grada je bio finansijska osnova za njihovu realizaciju - naglasio je Katić i dodao da je dobro da Herceg Novi ove godine može računati na pomoć i podršku države.

On je uputio ministra Milatovića i njegove saradnike u hronične probleme hercegnovske opštine - saobraćajne gužve i nepovezanost grada sa Lušticom, što dalje onemogućava realizaciju razvojnih projekata kako u gradu tako i na novskom dijelu poluostrva, nefunkcionalnost preduzeća Vektra Boka i sve negativne posljedice koje ono za sobom povlači godinama unazad, kao i regulisanje pitanja statusa Bolnice Meljine, koja se sama, kao i zdravstveni radnici koji rade u njoj, nalazi u nezavidnoj situaciji.

Milatović je istakao spremnost i podršku projektu izgradnje obilaznice i podvodnog tunela Herceg Novi - Luštica, uz konstataciju da je sada pravo vrijeme da se u saradnji sa ministarstvima i Upravom javnih radova Crne Gore kandiduju projekti na nivou države.

- Kada su u pitanju razvojni projekti bez kojih ovaj grad ne može da funkcioniše, konstatovali smo neke pogrešne odluke koje su unazadile i turističku i zdravstvenu ponudu, ali i kvalitet života stanovnika Herceg Novog. Sa nivoa Opštine i sa nivoa centralne vlasti trudićemo se da u narednom periodu određene pogrešne stvari iz prošlosti ispravimo, da ih stavimo na neke normalnije noge, prije svega u korist građana Novog i šireg područja Boke kotorske. U tom smislu, razgovarali smo o obilaznici koja bi trebalo da spoji granični prelaz Debeli brijeg sa Lušticom uz pomoć podvodnog tunela kroz zaliv, čime će se dio hercegnovske opštine koji se nalazi na Luštici i fizički biti spojen sa ostakom grada i na taj način će se Luštica otvoriti kao dodatni razvojni potencijal hercegnovske opštine. Takođe, razgovarali smo i o statusu Bolnice Meljine. Moraćemo zajednički kao Vlada da vrlo brzo vidimo šta je najbolji način i model da se ta bolnica stavi u funkciju koju mora da ima, a to je funkcija poboljšanja i održavanja javnog zdravlja u Herceg Novom, u korist građana i svih turista koji dolaze - kazao je Milatović.

On je napomenuo da se tokom sastanka razgovaralo i o lošoj privatizaciji HTP Boke i modelima uz pomoć kojih se može izaći iz te transakcije.

- Mi kao Vlada smo spremni da donesemo odluku da se to na najpametniji mogući način vrati gdje je trebalo da bude prije 10 godina, a to je prije svega u dijelu turističkog razvoja i ponude Herceg Novog - zaključio je Milatović.

Sastanak je bio prilika i da se sagleda aktuelna epidemiološka situacija u Herceg Novom, kao i efekti mjera koje je Institut za javno zdravlje sprovodio prethodnih mjeseci. Danas, na hercegnovskoj rivijeri odmara nešto više od 22.000 turista, što je deset puta više nego prošle godine, i na nivou od 80 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

- Drago mi je da se možemo pohvaliti jako dobrim rezultatima i aktivnostima koje su sprovedene u cilju što bolje realizacije turističke sezone, čiji je uspjeh najbolji pokazatelj uloženih napora. Nakon mukotrpnog i zajedničkog rada Vlade i opština, danas sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo snažan oporavak crnogorskog turizma. Trenutno u Herceg Novom boravi oko 22.000 turista što je 10 puta više u odnosu na isti period prošle godine. Od toga imaju benefita svi: građani, privrednici, centralni i opštinski budžet kao i cjelokupno društvo - rekao je Milatović.

Takođe, on je ocijenio da je međuresorna saradnja i saradnja sa lokalnim samoupravama pozicionirala Crnu Goru na mapi bezbjednih destinacija i da je ova turistička sezona jedna od boljih na Mediteranu.

- Oživljavanje turizma u Herceg Novom ali i u cijeloj Crnoj Gori nije došlo samo od sebe, već kroz zajedničke pametne odluke Vlade Crne Gore i opštine Herceg Novi. Jedna od njih je bila i otkup putarine na putnom pravcu Trebinje - Herceg-Novi. Svjedoci smo da ovim putnim pravcem u povećanom obimu svakodnevno dolazi jako veliki broj turista - kazao je ministar.

- Možemo reći da smo zadovoljni uloženim naporima i ostvarenim rezultatima u prethodnom periodu, kako od strane Ministarstva zdravlja, tako i od strane Opštine Herceg Novi. Sadašnja situacija je prevazišla naša očekivanja, s tim što i dalje svi zajedno moramo voditi računa o epidemiološkoj situaciji - zaključio je Stevan Katić.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.