Izvor: eKapija | Srijeda, 21.07.2021.| 13:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Solana Bajo Sekulić državno vlasništvo - Zemljište ukupne površine 14.524.051 m2 svojina Crne Gore

(Foto: Youtube/screenshot)
Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte donio je odluku da ulcinjska Solana bude u državnom vlasništvu, saopšteno je iz Vlade.

- Na trećoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Zdravko Krivokapić, predsjednik Savjeta, postupajući po zahtjevu društva Solana Bajo Sekulić u stečaju od 2.11.2011. godine za davanje mišljenja da je Solana u postupku privatizacije za nepokretnost platila tržišnu vrijednost, Savjet je jednoglasno utvrdio da se nijesu stekli uslovi za davanje mišljenja za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine, zbog nespornog državnog vlasništva nad zemljištem preduzeća - navodi se u saopštenju.

Odlučujući o ovom pitanju, Savjet je imao u vidu detaljne podatke i nalaze iz Izvještaja Komisije za procijenu tržišne vrijednosti, formirane kao stalno radno tijelo Savjeta, zaključkom Savjeta donešenim 30. decembra 2020. godine, sa prvim zadatkom da u roku od 60 dana utvrdi stvarnu vrijednost Solane u momentu privatizacije.

- Uvidom u cjelokupnu dokumentaciju dostavljenu od strane podnosioca zahtjeva, kao i dokumentaciju koju je Komisija za procjenu tržišne vrijednosti imovine pribavila od strane nadležnih državnih organa, a naročito dokumentacije iz perioda transformacije preduzeća, dokumentacije o privatizaciji društva Solana Bajo Sekulić AD i dokumentacije iz stečajnog postupka, utvrđeno je, pored ostalog, da je na zemljištu iz l.n.182 ukupne površine 14.524.051m2 upisana - svojina Crne Gore, a da pravo korišćenja nosi Solana.

Savjet je utvrdio da se nijesu stekli uslovi za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine jer procijenjena tržišna vrijednost zemljišta upisanog u I.n. 182 KO Ulcinjsko Polje ukupne površine 14.524.051 m2 koje predstavlja svojinu Crne Gore, a korišćenje Solana Bajo Sekulić AD Ulcinj, iznosi 157,51 mil EUR.

- Društveni kapital RO/DP Solana Bajo Sekulić Ulcinj u pogledu nekretnina zemljišta i objekata, prilikom privatizacije, iznosio je isključivo obim iskazan u knjigovodstvenoj vrijednosti društva od 2,1 mil EUR u administrativnom području društva, te nije obuhvatao zemljište van administrativnog područja, površine 14.524.051 m2 upisanog u I.n. 182 KO Ulcinjsko Polje Ulcinj - objašnjeno je u obrazloženju Savjeta.

Takođe, kako su naveli, prometovani iznos hartije od vrijednosti - akcija društva Solana Bajo Sekulić od više od 2 mil EUR, odgovara samo tržišnoj vrijednosti nekretnina u administrativnom području društva, dok ni prema jednom osnovu ne odgovara vijednosti nekretnina zemljišta upisanog u I.n. 182 KO Ulcinjsko Polje vrijednosti 157,51 mil EUR.

- Zemljište iz I.n. 182 KO Ulcinjsko Polje ukupne površine 14.524.051 m2, kontinuirano predstavlja državnu svojinu Crne Gore, kako prije privatizacije RO/DP Solane Bajo Sekulić Ulcinj, tako i nakon formiranja privrednog društva Solana Bajo Sekulić AD Ulcinj - zaključuje se u saopštenju.

Da je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte donio odluku da ulcinjska Solana bude u državnom vlasništvu, prethodno su saopštili i predsjednik i potredsjednik Vlade Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović

- Danas sam predsjedavao Savjetom za privatizaciju koji je jednoglasno dao mišljenje u odnosu na zahtjev društva solana Bajo Sekulić u stečaju i konstatovao da se nijesu stekli uslovi za pretvaranje prava korišćenja u prava svojine - napisao je Krivokapić na svom TViter nalogu.

Kako je istakao, zemljište ukupne površine 14.524.051 m2 stalna su državna svojina Crne Gore kako prije privatizacije, tako i do današnjeg dana.

Prethodno se na Tviteru oglasio i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

- Istorijska odluka Savjeta za privatizaciju: Solana je državno vlasništvo! Hvala svima koji su se godinama borili za naša prirodna bogatstva - poručio ja Abazović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE