NavMenu

Prošle godine u stranom vlasništvu bilo 11.281 preduzeća - Najviše iz Turske i Rusije

Izvor: eKapija Srijeda, 21.07.2021. 09:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bloomua/shutterstock.com)Ilustracija
U Crnoj Gori je prošle godine bilo 11.281 preduzeća u stranom vlasništvu, saopšteno je iz Monstata. Kako je objašnjeno, to predstavlja smanjenje od 9,3% u odnosu na 2019, kada ih je bilo 12.429.

Najveći broj aktivnih preduzeća u stranom vlasništvu u 2020. godini je u Budvi 3.398 što predstavlja 30,1% od ukupnog broja. Zatim slijede Podgorica i Bar.

- Najveći broj aktivnih poslovnih subjekata u stranom vlasništvu, prema zemlji porijekla vlasnika, je iz Turske - 3.250 odnosno 28,8%. Slijedi Rusija sa 2.012 preduzeća ili 17,8%. Iz Srbije je 1.562 odnosno 13,8%, dok je iz Ukrajine 640 preduzeća odnosno 5,7% - istakli su iz Monstata.

Po sektorima djelatnosti, najveći broj aktivnih poslovnih subjekata u stranom vlasništvu je u sektoru trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala - 2.558, a zatim slijede sektori stručne, naučne i tehničke djelatnosti i građevinarstvo.

- Posmatrajući po opštinama i zemlji porijekla vlasnika u Budvi, Podgorici i Tivtu, najviše je preduzeća u stranom vlasništvu iz Turske, a u Baru i Herceg Novom iz Rusije - zaključuju iz Monstata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.