NavMenu

U Crnu Goru stiže jedan od najvećih američkih stručnjaka za digitalnu transformaciju

Izvor: eKapija Srijeda, 21.07.2021. 09:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: everything possible/shutterstock.com)Ilustracija
Mikey Dickerson, jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za digitalne servis, na poziv ministarke Tamare Srzentić dolazi u Crnu Goru, kako bi njoj i njenom timu pružio podršku u započetim procesima digitalne transformacije javne uprave, kao i da, imajući u vidu njihovo bogato iskustvo u zajedničkog radu sa Vladama širom svijeta, pomogne u daljem prepoznanju izazova na polju e-uprave, digitalnih servisa, politika i procesa koji to prate, kao i budućeg plana digitalnog razvoja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, cilj njegove posjete je i da se privuku ostali IT stručnjaci i digitalni nomadi iz svijeta koji svojom ekspertizom mogu pomoći u daljem digitalnom razvoju naše zemlje.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić navela je da je Dickerson pokretač transformacije mnogih vlada u svijetu, te da je on neko ko je radio u vladinim timovima širom svijeta na rješavanju njihovih digitalnih izazova i usmjeravanja digitalnog razvoja.

- Mikey Dickerson je bivši Googler, duži niz godina je radio kao inženjer u kompaniji Google, a onda je postao zvijezda Bijele kuće kada ga je Barak Obama 2013. godine, nakon katastrofalnog lansiranja i pada healthcare.gov platforme, pozvao u Bijelu kuću da riješi izazove i popravi ovaj sistem - pojasnila je Srzentić.

Navela je da je Dickerson pokrenuo tim inženjera, programera i dizajnera, koji je za samo šest sedmica popravio web stranicu healthcare.gov i omogućio milionima Amerikanaca da se prijave za zdravstveno osiguranje.

- Sve ovo je dovelo do toga da Barak Obama ponudi Mikeyu da zamijeni Google Bijelom kućom i osnuje USDS - Kancelariju za digitalne servise u okviru Vlade i na taj način uvodi prakse, principe i ekspertizu iz privatne industrije i gradi interne IT kapacitete - rekla je Srzentić.

Pojasnila je da je sa Dickersonom radila u okviru USDS kancelarije, nakon čega je sa guvernerom i njegovim timom osnovala i vodila Kancelariju za inovacije i digitalne servise u Kaliforniji.

- Ovaj model su zatim počele da sprovode brojne druge evropske vlade sa svojim timovima, pa je Mikey sad poznat kao neko ko ulazi u vlade sa svojim timom, boravi neko vrijeme i rješava sve zatečene digitalne probleme i usmjerava ih na njihovom daljem putu - rekla je Srzentić.

Posjeta Dickersona Crnoj Gori je važna da bi, kako smatra, uz njegovu pomoć uspjeli da prepoznaju sve izazove na polju e-uprave, digitalnih servisa i politika i procesa koje sve to prate.

- Želimo da Mikey zajedno sa našim timovima, napravi dalji plan digitalnog razvoja, ali i da osnujemo Kancelariju za digitalne servise u okviru našeg Ministarstva kako bi gradili interne kapacitete za dalji digitalni razvoj - objasnila je Srzentić.

Cilj je, kako je dodala, osnažiti naše ljude, pokazati im koje su to prakse iz privatne industrije koje će pomoći javnoj upravi da se još više razvija, i da od jednog ovakvog stručnjaka nauče dosta.

- Mikey je prvi u nizu brojnih svjetskih stručnjaka, koje želim da dovedem u Crnu Goru, čijih recimo 10 konsultantskih dana koša i do million dolara, ali koji će u Crnoj Gori u potpunosti besplatno raditi sa nama i na tome sam mu jako zahvalna. Sa njim ćemo pokrenuti i druge stručnjake koji će nam se pridružiti i pomoći u daljem razvoju - jasna je Srzentić.

Kada je riječ o digitalnim servisima u Crnoj Gori, kazala je da postoji baza, ali da nas čeka još mnogo posla.

- Očekuje nas dosta promjena u politikama i normativnim okvirima koji su preduslovi da neke napredne servise uvedemo u Crnu Goru. Za sada često nailazimo na prepreke u normativnim okvirima koji ne ostavljaju prostor da neke svjetske prakse i servise brzo uvedemo u Crnu Goru - rekla je Srzentić.

Naglasila je da postoji velika podrška lokalne i međunarodne ICT zajednice i privatnog sektora.

- Oni žele da ustupe svoje eksperte kako bi radili sa nama, i ono što želimo je da Crnu Goru učinimo privlačnom destinacijom kako bismo sve IT stručnjake iz svijeta privukli da dođu u našu zemlju, borave ovdje i dio svog vremena rade sa nama i našim timovima. Duboko vjerujem i optimistična sam da će se ovo brzo desiti, a srećni smo da upravo sa Mikeyem pokrećemo ovaj proces digitalnog razvoja - poručila je Srzentić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.