NavMenu

Prvi put u regionu održava se ArhiBau - Najveća regionalna konferencija i Sajam kulture građenja i održivog razvoja od 2. do 4. septembra u Zagrebu

Izvor: Promo Utorak, 20.07.2021. 17:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Goodluz/shutterstock.com)Ilustracija
Prvi put u regionu održaće se ArhiBau, Sajam kulture građenja i održivog razvoja. U organizaciji Društva arhitekata Zagreb, od 2. do 4. septembra 2021. zagrebačka Arena ugostiće predstavnike regionalne arhitekture, građevinarstva i građevinskog sektora, kao i druge važne aktere u industriji. Osim mogućnosti za poslovne susrete, posjetioci će imati priliku da saznaju sve o novim trendovima u industriji građevinarstva, da upoznaju hrvatske i strane proizvođače, kao i proizvode, usluge i zelene tehnologije u građevinarstvu, koje će biti okosnica buduće zelene i digitalne tranzicije.


Evropski zeleni plan u fokusu

Osnovna tema dvojezične konferencije je bazirana na novoj inicijativi Evropske Komisije, novi evropski Bauhaus, koji ima za cilj da sprovede evropski zeleni plan. Zadatak nije nimalo lak, pogotovo u doba pandemije koronavirusa, klimatskih promjena i prirodnih katastrofa, kao što su zemljotresi na zagrebačkom području i području Sisačko-moslavačkog okruga.

- ArhiBau 2021 je zamišljen kao sajam arhitekture, građevinarstva i održivog razvoja i kao međunarodna konferencija na kojoj će učesnici razmatrati budućnost prostora u Republici Hrvatskoj i šire, uz upravljanje rizicima i krizama, ali i uočenim potencijalima za razvoj - izjavio je Tihomil Matković, predsednik Društva arhitekata Zagreba.

Okosnica programa ArhiBau je ekološko, ekonomski isplativo i energetski efikasno usmjerenje planiranja, projektovanja, gradnje, održavanja i upravljanja zgradama i infrastrukturom, kao i dostupnosti i cjenovne pristupačnosti obnovljenih ili novih prostora, ali i budućih ulaganja u sektorima arhitekture i građevinarstva. Zato su osnovne programske cjeline konferencije: Okviri kulture građenja u 21. veku, Urbanizam 2021, Dani zagrebačke arhitekture 2021, Kulturna baština 2021 kao i ARTUR - Arhitektura i turizam 2021.


Prilika za region da podigne standarde stanovanja i života

Važnost klimatskih promjena i uticaja na okolinu u svim aspektima svog djelovanja prepoznali su i iz Zelene banke (EBRD) i podržali su stručnu konferenciju ArhiBau, pa je direktorka EBRD-a za Hrvatsku Victoria Zinchuk izjavila:

- Drago nam je da EBRD-ove inicijative Zeleni gradovi i Urbana regeneracija prate ciljeve ArhiBau konferencije. Raduje nas što ćemo imati priliku da podijelimo svoje iskustvo i da pomognemo Hrvatskoj i regionu da prepoznaju ogromne mogućnosti koje nudi zelena ekonomija. Kao banka, EBRD se obavezala da će osigurati finansijska sredstva i savjetodavnu podršku za podsticanje ulaganja u zelene i održive projekte u Hrvatskoj.

Značaj nove inicijative Evropske Komisije, ArhiBau sajma i konferencije za region i Republiku Hrvatsku istakla je hrvatska evroparlamentarka Željana Zovko:

- Zadovoljstvo mi je kao članici Odbora za kulturu i obrazovanje i članici prijateljske grupe zastupnika za Novi evropski Bauhaus da učestvujem na sajmu i konferenciji ArhiBau. Smatram da je ovaj događaj sjajna prilika za razmjenu mišljenja i generisanje novih rješenja za dalju zelenu i digitalnu tranziciju, kao i održivu i klimatski neutralnu budućnost EU-e.

Prijave za izlagače - do kraja jula

Interes za događaj izuzetno je veliki, što dokazuje do sada pristigli broj prijava iz celog regiona. Prijave traju do kraja jula i dostupne su na www.arhibau.hr ili na e-mail adresama: sajam@arhibau.hr i konferencija@arhibau.hr. Za učešće na sajmu biće neophodno pripremiti covid pasoše/digitalni sertifikat o vakcinaciji.

Sajam i konferencija održavaju se u partnerstvu s Hrvatskom privrednom komorom i pod pokroviteljstvom Ministarstva za prostorno planiranje, građevinarstva i državne imovine, Ministarstva nauke i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, kao i Grada Zagreba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.