Izvor: eKapija | Utorak, 20.07.2021.| 17:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Gamzigradska Banja se priprema za nova ulaganja u turizam - U planu gradnja hotela, omladinskog sela, apartmana, vila i nove plaže

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com )
Grad Zaječar objavio je plan generalne regualcije Gamzigradske Banje koji obuhvata oko 75 ha. Njime je predviđeno unapređenje turističke ponude ovog mjesta i to kroz novi turistički smještaj, sportsko-rekreativne sadržaje, kao i sadržaje kulture i zabave, zdravstva.

Oko 22,13 ha čini poljoprivredno zemljište, oko 11,06 ha je šumsko, 6,65 ha je vodno i oko 4,07 ha je neizgrađeno zemljište. Oko 31,10 ha zauzima izgrađeno, odnosno uređeno zemljište - putno zemljište, turistički sadržaji (Specijalna bolnica, hotel Kastrum, vile, apartmani), stanovanje, hidrocentrala i Banjski park.

Turizam je kao pretežna namjena planiran na površini od 13,84 ha. Kao osnovna namjena, turizam je planiran u centralnom dijelu naselja a kao dopunska u svim ostalim cjelinama. U planu se kao osnovna namjena turizam javlja kao hoteli, zdravstveni turizam, apartmani-renta vila i omladinsko selo.

Na osnovu analize postojećeg stanja i procjene razvoja prostor obuhvaćen planom podijeljen je na pet cjelina.

Centar banje

Cjelina 1 obuhvata centralni dio naselja i formirana je vodnim zemljištem sa sjevera, juga i zapada a sa istoka Državnim putem I-B reda br. 36. Prostorna Cjelina 1 podeljena je na dvije Podcjeline koje su formirane na osnovu postojeće izgradnje. Podcjelina 1.1 predstavlja izgrađeni dio centra Banje-postojeću Banju, dok podcjelina 1.2 predstavlja neizgrađeni dio Banje predviđen za izgradnju.

Postojeća banja - U ovoj podcjelini nalazi se postojeći kompleks specijalne bolnice, hotelski hotel Kastrum, pošta sa mjesnom zajednicom, Banjski park sa vikend stanovanjem i turističko-ugostiteljski objekti-vile. U ovoj podcjelini planira se izgradnja Vizitorskog centra za potrebe turističkog naselja i veća javna parking površina za potrebe posjetioca.

Postojeća izgrađenost, odnosno postojeći objekti vikend stanovanja, u Banjskom parku se zadržava u postojećim gabaritima i dozvoljava se adaptacija i sanacija objekata bez mogućnosti nadogradnje i dogradnje kao i postavljanja pomoćnih objekata.

Moguće vrste turizma u ovoj zoni su wellness i zdravlje, sport i rekreacija - sportski turizam, poslovna putovanja i susreti - poslovni turizam, kraći i duži odmori - izletnički, istorijska, prirodna i etnološka baština - etnološki i ekološki turizam, kultura, zabava i priredbe - manifestacioni turizam. Moguće kompatibilne namjene turizmu u ovoj zoni su usluge u funkciji turizma (ugostiteljstvo), sport i rekreacija, informacije, administracija, zdravstvo, trgovina na malo, otvorene zelene površine, ribolovni klub, etno klub, izložbe narodnog graditeljstva i zanatstva - stalne postavke na otvorenom.

Nova izgradnja - Ova podcjelina predstavlja neizgrađeni dio Prostorne cjeline 1. Obuhvata južni dio centra naselja i formiran je Državnim putem I-B reda br. 36 i vodnim zemljištem a sa sjevera izgrađenom blokom vila. Formirani su pravilni blokovi sa mogućnošću pravilne parcelacije.

U ovoj podcjelini planira se zona zdravstvenog turizma, renta vila, sporta i rekreacije i zona omladinskog sela. Moguće vrste turizma u ovoj zoni je zdravstveni turizam, sportski turizam, poslovni turizam, kraći i duži odmori. Moguće kompatibilne namjene turizmu u ovoj zoni su usluge u funkciji turizma (ugostiteljstvo), trgovina na malo, otvorene zelene površine, sport i rekreacija. U ovoj zoni planira se uređena plaža sa pratećim sadržajima sporta i rekreacije.

Sjever banje

Prostorna cjelina 2 obuhvata spomenik kulture Hidroelektranu Gamzigrad kao i njegovu zaštićenu okolinu. Moguće vrste turizma u ovoj zoni je tranzitni turizam, sportski turizam, poslovni turizam, kraći i duži odmori. Moguće kompatibilne namjene turizmu u ovoj zoni su usluge u funkciji turizma (ugostiteljstvo), trgovina na malo, otvorene zelene površine, sport i rekreacija.

Zapad banje

Ova zona je većim dijelom izgrađena sa objektima za stanovanja, i apartmanima. Pored stanovanja u prostornoj cjelini 3 planiraju se objekti zdravstvenog i apartmanskog turizma. Realizacija planskih ciljeva u pogledu stanovanja rješavaće se rekonstukcijom postojeće naseljske zone i prenamjenom postojećih površina za potrebe stanovanja. Moguće vrste turizma u ovoj zoni je tranzitni turizam, sportski turizam, poslovni turizam, kraći i duži odmori, ruralni turizam (stanovanje u funkciji turizma). Moguće kompatibilne namjene turizmu u ovoj zoni su usluge u funkciji turizma (ugostiteljstvo), trgovina na malo, otvorene zelene površine, sport i rekreacija.

Istok banje

Ovo je opšta stambena zona sa pretežnom niskom gustinom stanovanja do 120 sta/ha karakteriše je pretežno neizgrađeno područje. Nacrtom plana se planira formiranje novih stambenih blokova. Manji stambeni blokovi potpuno ili djelimično izgrađeni.

Ovo je prostor koji je djelimično izgrađen uglavnom sa objektima povremenog stanovanja - vikend kućama. U ovoj celini planira se zona sporta i rekreacije i kao pretežna namjena zona apartmana sa ugostiteljstvom. Moguće vrste turizma u ovoj zoni je tranzitni turizam, sportski turizam, poslovni turizam, kraći i duži odmori, ruralni turizam (stanovanje u funkciji turizma). Moguće kompatibilne namjene turizmu u ovoj zoni su usluge u funkciji turizma (ugostiteljstvo), trgovina na malo, otvorene zelene površine, sport i rekreacija. U ovoj zoni planira se uređena plaža sa pratećim sadržajima sporta i rekreacije.

Jug banje

Planom generalne regulacije obuhvaćen je južni dio banje preko rijeke Crni Timok. Prostorna cjelina 5 - Zona stambeno-turističkih sadržaj nalazi se u južnom dijelu Plana. Obuhvata prostor uz rijeku Crni Timok koja planom dobija novu regulaciju sa lijepo uređenim površinama i vodnim i zaštitnim zelenilom.

Ova zona je većim dijelom izgrađena sa objektima stanovanje-stanovanje niske gustine. Pored stanovanja u prostornoj cjelini 5 planiraju se objekti etno i ruralnog turizma kao i stambeno turistički objekti.

Realizacija planskih ciljeva u pogledu stanovanja rješavaće se rekonstukcijom postojeće naseljske zone i prenamjenom postojećih površina za potrebe stanovanja.

Plan generalne regualcije izradilo je preduzeće Infoplan iz Aranđelovca.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE