NavMenu

Gamzigradska Banja se priprema za nova ulaganja u turizam - U planu gradnja hotela, omladinskog sela, apartmana, vila i nove plaže

Izvor: eKapija Utorak, 20.07.2021. 17:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Grad Zaječar objavio je plan generalne regualcije Gamzigradske Banje koji obuhvata oko 75 ha. Njime je predviđeno unapređenje turističke ponude ovog mjesta i to kroz novi turistički smještaj, sportsko-rekreativne sadržaje, kao i sadržaje kulture i zabave, zdravstva.

Oko 22,13 ha čini poljoprivredno zemljište, oko 11,06 ha je šumsko, 6,65 ha je vodno i oko 4,07 ha je neizgrađeno zemljište. Oko 31,10 ha zauzima izgrađeno, odnosno uređeno zemljište - putno zemljište, turistički sadržaji (Specijalna bolnica, hotel Kastrum, vile, apartmani), stanovanje, hidrocentrala i Banjski park.

Turizam je kao pretežna namjena planiran na površini od 13,84 ha. Kao osnovna namjena, turizam je planiran u centralnom dijelu naselja a kao dopunska u svim ostalim cjelinama. U planu se kao osnovna namjena turizam javlja kao hoteli, zdravstveni turizam, apartmani-renta vila i omladinsko selo.

Na osnovu analize postojećeg stanja i procjene razvoja prostor obuhvaćen planom podijeljen je na pet cjelina.

Centar banje

Cjelina 1 obuhvata centralni dio naselja i formirana je vodnim zemljištem sa sjevera, juga i zapada a sa istoka Državnim putem I-B reda br. 36. Prostorna Cjelina 1 podeljena je na dvije Podcjeline koje su formirane na osnovu postojeće izgradnje. Podcjelina 1.1 predstavlja izgrađeni dio centra Banje-postojeću Banju, dok podcjelina 1.2 predstavlja neizgrađeni dio Banje predviđen za izgradnju.

Postojeća banja - U ovoj podcjelini nalazi se postojeći kompleks specijalne bolnice, hotelski hotel Kastrum, pošta sa mjesnom zajednicom, Banjski park sa vikend stanovanjem i turističko-ugostiteljski objekti-vile. U ovoj podcjelini planira se izgradnja Vizitorskog centra za potrebe turističkog naselja i veća javna parking površina za potrebe posjetioca.

Postojeća izgrađenost, odnosno postojeći objekti vikend stanovanja, u Banjskom parku se zadržava u postojećim gabaritima i dozvoljava se adaptacija i sanacija objekata bez mogućnosti nadogradnje i dogradnje kao i postavljanja pomoćnih objekata.

Moguće vrste turizma u ovoj zoni su wellness i zdravlje, sport i rekreacija - sportski turizam, poslovna putovanja i susreti - poslovni turizam, kraći i duži odmori - izletnički, istorijska, prirodna i etnološka baština - etnološki i ekološki turizam, kultura, zabava i priredbe - manifestacioni turizam. Moguće kompatibilne namjene turizmu u ovoj zoni su usluge u funkciji turizma (ugostiteljstvo), sport i rekreacija, informacije, administracija, zdravstvo, trgovina na malo, otvorene zelene površine, ribolovni klub, etno klub, izložbe narodnog graditeljstva i zanatstva - stalne postavke na otvorenom.

Nova izgradnja - Ova podcjelina predstavlja neizgrađeni dio Prostorne cjeline 1. Obuhvata južni dio centra naselja i formiran je Državnim putem I-B reda br. 36 i vodnim zemljištem a sa sjevera izgrađenom blokom vila. Formirani su pravilni blokovi sa mogućnošću pravilne parcelacije.

U ovoj podcjelini planira se zona zdravstvenog turizma, renta vila, sporta i rekreacije i zona omladinskog sela. Moguće vrste turizma u ovoj zoni je zdravstveni turizam, sportski turizam, poslovni turizam, kraći i duži odmori. Moguće kompatibilne namjene turizmu u ovoj zoni su usluge u funkciji turizma (ugostiteljstvo), trgovina na malo, otvorene zelene površine, sport i rekreacija. U ovoj zoni planira se uređena plaža sa pratećim sadržajima sporta i rekreacije.

Sjever banje

Prostorna cjelina 2 obuhvata spomenik kulture Hidroelektranu Gamzigrad kao i njegovu zaštićenu okolinu. Moguće vrste turizma u ovoj zoni je tranzitni turizam, sportski turizam, poslovni turizam, kraći i duži odmori. Moguće kompatibilne namjene turizmu u ovoj zoni su usluge u funkciji turizma (ugostiteljstvo), trgovina na malo, otvorene zelene površine, sport i rekreacija.

Zapad banje

Ova zona je većim dijelom izgrađena sa objektima za stanovanja, i apartmanima. Pored stanovanja u prostornoj cjelini 3 planiraju se objekti zdravstvenog i apartmanskog turizma. Realizacija planskih ciljeva u pogledu stanovanja rješavaće se rekonstukcijom postojeće naseljske zone i prenamjenom postojećih površina za potrebe stanovanja. Moguće vrste turizma u ovoj zoni je tranzitni turizam, sportski turizam, poslovni turizam, kraći i duži odmori, ruralni turizam (stanovanje u funkciji turizma). Moguće kompatibilne namjene turizmu u ovoj zoni su usluge u funkciji turizma (ugostiteljstvo), trgovina na malo, otvorene zelene površine, sport i rekreacija.

Istok banje

Ovo je opšta stambena zona sa pretežnom niskom gustinom stanovanja do 120 sta/ha karakteriše je pretežno neizgrađeno područje. Nacrtom plana se planira formiranje novih stambenih blokova. Manji stambeni blokovi potpuno ili djelimično izgrađeni.

Ovo je prostor koji je djelimično izgrađen uglavnom sa objektima povremenog stanovanja - vikend kućama. U ovoj celini planira se zona sporta i rekreacije i kao pretežna namjena zona apartmana sa ugostiteljstvom. Moguće vrste turizma u ovoj zoni je tranzitni turizam, sportski turizam, poslovni turizam, kraći i duži odmori, ruralni turizam (stanovanje u funkciji turizma). Moguće kompatibilne namjene turizmu u ovoj zoni su usluge u funkciji turizma (ugostiteljstvo), trgovina na malo, otvorene zelene površine, sport i rekreacija. U ovoj zoni planira se uređena plaža sa pratećim sadržajima sporta i rekreacije.

Jug banje

Planom generalne regulacije obuhvaćen je južni dio banje preko rijeke Crni Timok. Prostorna cjelina 5 - Zona stambeno-turističkih sadržaj nalazi se u južnom dijelu Plana. Obuhvata prostor uz rijeku Crni Timok koja planom dobija novu regulaciju sa lijepo uređenim površinama i vodnim i zaštitnim zelenilom.

Ova zona je većim dijelom izgrađena sa objektima stanovanje-stanovanje niske gustine. Pored stanovanja u prostornoj cjelini 5 planiraju se objekti etno i ruralnog turizma kao i stambeno turistički objekti.

Realizacija planskih ciljeva u pogledu stanovanja rješavaće se rekonstukcijom postojeće naseljske zone i prenamjenom postojećih površina za potrebe stanovanja.

Plan generalne regualcije izradilo je preduzeće Infoplan iz Aranđelovca.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.