NavMenu

Vinarija Radević izvozi 40% proizvoda - Deset godina ulaganja nagrađeno brojnim priznanjima i svjetskim kvalitetom

Izvor: Pobjeda Ponedjeljak, 19.07.2021. 13:16
Komentari
Podeli
(Foto: Shulevskyy Volodymyr/shutterstock.com)
Goran Radević jedan je od onih svjetski priznatih stručnjaka u oblasti medicine o kojem s ponosom kažemo "naše gore list". Iako je 26 godina proveo radeći kao ljekar u medicinskim ustanovama na raznim krajevima svijeta, ne krije da je tek prije 14 godina, po povratku u Crnu Goru, ispunio životni san, kada je posadio prve čokote u vinogradu na velelepnom imanju u Rogamima. Godinama unazad polako se razvijala vinarija i destilerija Radević iz čije fabrike nastaju vina koja već godinama unazad dobijaju priznanja na prestižnim svjetskim i domaćim sajmovima vina.

Po dolasku kod porodice Radević, pruža se pogled na velelepno imanje, na kojem je sve na jednom mjestu – porodična kuća, impozantni vinogradi, kao i pomoćni objekti za proizvodnju vina i rakije. Dok polako obilazimo svaki kutak imanja, dr Goran Radević priča nam svoju životnu priču.

– Moj profesionalni put kada je medicina u pitanju vezuje se za inostranstvo: nakon osnovnih studija medicine koje sam završio u Beogradu, na specijalizaciju sam pošao u Kinu, gdje sam proveo tri godine radeći u struci. Sljedeća destinacija gdje sam proveo šest godina bila je Južnu Afrika, zatim Sultanat Oman sa dvogodišnjim radnim vijekom, potom Kajmanska ostrva gdje sam kao specijalista urgentne medicine proveo šest godina. Umorio sam se od svega i odlučio da bacim sidro ovdje u Crnoj Gori - kazao je na početku razgovora Goran Radević.

Na tom životnom putu sa suprugom Amerikankom Rene i četvoro djece donio je odluku da svu ušteđevinu koju je stekao tokom dvije decenije rada u medicini širom svijeta, uloži u ostvarenje dječačkog sna – proizvodnju vina u svojoj rodnoj Crnoj Gori.

– Znate kako kažu, svuda pođi - kući dođi. Prvi momenti kada smo došli ovdje izgledali su tako da nije bilo ni struje, ni vode, ni puta, ničega. Išli smo polako, korak po korak, prvo smo napravili put, pa smo izbušili bunar, onda garažu, pa kuću, destileriju… Bilo je puno posla, ali sada, kada zastanem i osvrnem se oko sebe, pomislim da je toliki trud i rad vrijedio– kazao je naš sagovornik.

Ispričao je istoriju njegovog interesovanja za grožđe i da li je oduvijek znao da će se baviti poslom vinara.

– Što se tiče grožđa, to je velika ljubav, mama mi je iz Kuča. Ja sam sa đedom naučio kako da režem lozu i da kalemim, prije nego što sam naučio slova, da čitam i pišem. Tako da ta ljubav jako dugo traje. Sanjao sam ovaj vinograd, ja sam na maminu konstataciju: ",Tolike godine učenja, specijalizacija, rada u medicini, pogledaj ti ruke od žuljeva", znao da kažem "mama, ja živim svoj san". Na taj odgovor nije imala komentar – kroz osmijeh nam je ispričao Goran Radević.

Razvojni put vinarije Radević krenuo je 2007. godine kada je u Rogamima zasađena prva loza.

– Naredne godine nijesmo htjeli da beremo grožđe, po jedan grozd smo ostavljali da vidimo šta će da ispadne, a 2009. je urađena prva berba i napravljena prva boca vina. Moja supruga i ja smo prvu bocu poslali za Ameriku, vino je otišlo na Menhetn, gdje su napravili degustaciju u jednom restoranu. Uslijedilo je jedno od najljepših buđenja u mom životu u 3 sata ujutru. U Americi je bilo oko 9 časova kada me je supruga pozvala da prenese utiske sa degustacije, da mi kaže da je vino izvrsno i da smo prodali našu prvu berbu – rekao je Radević.

Dodaje da iako se degustatorima izuzetno dopao ukus i kvalitet vina, riječi hvale nijesu imali za čep, etiketu i bocu.

– Rekli su da čep ne vrijedi ništa i da je to rak rana svih vina sa Balkana, tako da je jako puno vremena trebalo da sastavim slagalicu vinske priče Radević. Rene i ja smo pošli u Italiju, u mali gradić koji se zove Montelupo, tamo smo uradili bocu, oni su čak napravili i kalup za nas. Papir za etiketu je došao iz Njemačke, napravljen od prirodnih vlakana, na njemu može da se štampa novčanica. Grafiku na boci je uradio akademski slikar Roman Đuranović. Ovu bocu koju sada koristimo Italijani zovu konika, specijalni rezni alst je napravljen u Londonu, čep je Diam - francuskog proizvođača i jedini u svijetu ima garanciju. Direktor Diama dva puta je dolazio u Crnu Goru, a jednom je posjetio i našu vinariju.

– Tom prilikom dobio sam na poklon Diamov čep koji čuva vino 50 godina, uz konstataciju direktora da je impresioniran onim što je vidio u našem vinskom podrumu. Poručio je da će poslati nekoga za 50 godina u našu vinariju, jer kada se otvori boca koja je stara 50 ili 100 godina, to je velika reklama za čep i za nas – ispričao je iskustvo sa velikom francuskom kompanijom naš sagovornik.

Ilustracija (Foto: Lukasz Szwaj/shutterstock.com)Ilustracija
Vino vinarije Radević, pored toga što je vrlo brzo pronašlo put na domaćem tržištu, uveliko se izvozi i na inostrano tržište.


– Naša vina izvozimo u Ameriku, Njemačku, Švedsku, Norvešku, Kinu, Kajmanska ostrva, Japan. Vina iz Rogama otišla su na razne strane svijeta. Nijesmo se reklamirali, nijesam član nijedne partije, niti ću biti, najveća reklama je kvalitet, nijedan dolar nijesmo potrošili na reklamu. Ovo radim zbog mlađeg sina Luke koji će za desetak godina sve ovo naslijediti. On sada studira tehnologiju vina, baš kao što je slučaj sa mnom, vinarija i vinogradi koje posjedujemo njegov su život - rekao je Radević.

Veliku zahvalnost za cijelu priču o vinariji i kvalitetu vina Radević nam je ispričao da duguje inženjeru Ivanu Dašiću.

– Kada smo 2009. napravili prvo vino, rekao sam suprugi da sam kao ljekar učio kako da ušijem ranu, a da nam za proizvodnju vina treba neko ko je učio školu za ovo. Tako upoznajemo inženjera Ivana Dašića, on je čovjek legenda iz zlatnog doba Plantaža, posjeduje ogromno znanje i iskustvo. Zbog jedne stvari sam mu veoma zahvalan, mog sina Luku, kada je došao u Crnu Goru, "uzeo je pod svoje krilo". Zahvaljujući njegovom uticaju zavolio je posao koji sada radimo, a koji će jednog dana da nastavi – ispričao je naš sagovornik.

Dodao je da je vinarija priča sa puno ljubavi, ulaganja i rada.

– Kada nešto radite sa puno ljubavi, to se mora isplatiti. Puno smo radili, a tek poslije deset godina smo vidjeli svijetlo na kraju tunela, nijesmo koristili ničije fondove, ovdje je uložena sva naša životna ušteđevina. Da nije bilo korone, mogli smo da ispraznimo magacine. Pored vina proizvodimo u malim količinama i rakiju: lozovu, komovicu, dunjevaču, jabukovaču, kruškovaču, travaricu, kao i liker od divljeg nara – rekao je Goran Radević.

Za sve mlade ljude koji žele da žive i rade u inostranstvu, naš sagovornik je imao jasnu poruku:


– U svijet sam otišao s namjerom da se vratim u Crnu Goru. Svako treba da ode i da proba, moj prvi strani jezik je kineski, svi ispiti i predavanja bili su mi na kineskom jeziku, u Africi sam moram da naučim afrikans, na Kajmanskim ostrvima španski, ali sam odlučio da sidro bacim ovdje u Crnoj Gori. Gdje god sam radio kao ljekar bio sam poštovan, nijedan most za sobom nijesam porušio, nijedna vrata nijesam zatvorio. Volio sam da moja djeca koja su se rađala po cijelom svijetu, ovdje puste svoje male korijene, pa eto im cijeli svjet. Ipak, tek kada sam se vratio u Crnu Goru prije 14 godina, živim svoj san. U vinu, vinogradima, imanju, sa porodicom, ovdje sam svoj na svome – poručio je za kraj razgovora dr Goran Radević.

Zaokružena proizvodnja, 40% ide na inostrano tržište

Poslovi u porodičnom vinogradu Radevića su podijeljeni.

– Ja sam radna snaga, supruga je zadužena za marketing. Kada je berba, radi nas 15-20, sakupe se porodica, prijatelji. Ove godine smo usadili 7.500 loza, zaokružujemo proizvodnju. Cilj nam je jedan čokot, jedna boca. Jer insistiramo na kvalitetu a ne kvantitetu. Na godišnjem nivou kapacitet vinarije iznosi 45 tona, 2.000 paketa, paket je 12 boca. Oko 40 odsto našeg proizvoda plasiramo na inostrano tržište, ostalo ovdje prodamo, po restoranima, hotelima, od nedavno smo u dva djuti-fri šopa u Tivtu. Naša vina se služe u hotelima Ridžent, Luštica, Aman rizort, Kalamper, restoranima Tri ribara, Ćatovića mlini - ispričao je Radević.

Priznanja širom svijeta

Vinarija Radević osvojila je brojna priznanja na domaćim i svjetskim sajmovima vina.

- Ivan Dašić je u ovoj vinariji napravio prvi "porto", pošto uopšte ne smijete da koristite riječ Porto, on ga je krstio po mojoj ženi Rene. Imamo bijeli i crveni "porto". Taj "porto" ima tri srebrne medalje na Monde Selectionu u Briselu. Na OIV - Opus Vini Eurpei, gdje je Crna Gora osvojila šest medalja, tri su pripala našoj vinariji, dva zlata i jedna bronza. U Kini smo prije dvije godine osvojili jedno srebro i jedno zlato. Na 88. takmičenju vina u Novom Sadu osvojili smo 12 zlatnih, sedam srebrnih i šampionski pehar kao najbolja vinarija za 2021. godinu. Takođe, naše vino "vranac" iz 2017. godine apsolutni je pobjednik sajma i kvaliteta za 2021. godinu. Osvojili smo sva tri najvažnija priznanja koja mogu da se osvoje na sajmu.

Nobelovci na degustaciji vina

Između ostalih, u vinariji Radević na degustaciji su bili ugledni ljudi iz svijeta nauke i tehnologije.

- Među njima su nobelovci, profesor doktor Dan Shechtman, koji je dobio Nobelovu nagradu iz hemije, on je izmislio novu strukturu kristala.

Poslao je kasnije divan mejl da će posjetu Crne Gore pamtiti najviše po priganicama koje je pojeo u mojoj kući i vinu "porto" koje voli da pije. Bio je i Timoti Hunt, koji je dobio Nobelovu nagradu iz medicine, a najavio se treći nobelovac, fizičar koji ima više od 90 godina.

Nobelovce u našu vinariju dovodi profesor doktor Veljko Milutinović, naš komšija koji je otac firewalla, svi kompjuteri svijeta su zaštićeni firewallom. Takođe, kod nas je bio šeik Saud, po kojem je Saudijska Arabija dobila ime, veliki broj ambasadora, Japanac koji je napravio najbrži kompjuter na svijetu…
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.