NavMenu

Nacionalni parkovi CG u prvoj polovini jula bilježe bolju posjećenost nego 2019. - Brojne inicijative čekaju administrativna rješenja

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 19.07.2021. 10:55
Komentari
Podeli
Biogradsko jezero (Foto: eKapija)Biogradsko jezero
Nacionalne parkove Crne Gore očekuje uspješna turistička sezona, a poslednji podaci za prvu polovinu jula govore da je posjeta zaštićenim područjima za 6% veća nego rekordne 2019. godine, saopšteno je na održanom Upravnom odboru Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore

Podaci za prvu polovinu jula 2019. i za isti period tekuće godine pokazuju da je u NP Biogradska gora ostvaren prihod veći od 28%, u NP Lovćen 49 odsto, a u NP Skadarsko jezero 26 odsto. U Nacionalnom parku Durmitor ostvarena posjeta i prihod je u odnosu na 2019. godinu 90 odsto, dok jeu NP Prokletije taj procenat 87 odsto.

Predsjednica Upravnog odbora Marina Jočić upoznala je članove odbora sa brojnim inicijativama koje su pokrenute u prethodnom periodu, ali i ukazala na probleme sa birokratijom i državnom administracijom koja usporava rad preduzeća, pa samim tim predstavljaju kočnicu boljem poslovanju preduzeća, saopšteno je iz NP CG.

- Još čekamo da bude usvojen Plan privremenih objekata za nacionalne parkove, a turistička sezona je u jeku. Odluka o naknadama za korišćenje dobara nacionalnih parkova takođe čeka u fioci resornog Ministarstva. Tu je mnogo inicijativa i velike ambicije, ali nas usporava birokratija i čekanje odgovora odnadležnih državnih organa - kazala je Jočić.

U prethodnom periodu Upravni odbor i Uprava JP NPCG pokrenuli su brojne inicijative među kojima su izrada Kolektivnog ugovora kako bi se poboljšao status i zarade zaposlenih u JP NPCG, preuzimanje restorana na Skadarskom jezeru, otvaranje kafe barova na Crnom i Biogradskom jezeru, organizovane vožnje turističkim vozićima u NP Lovćen i Durmitor, kao i uređenje i izdavanje bungalova na Lovćenu.

Pokrenute su inicijative za otvaranje novih suvenirnica u Upravnoj zgradi NP Biogradska gora u Kolašinu i na Žabljaku, rađeno je na četiri nova IPA projekta, a iniciran je završetak infrastrukture i rekonstrukcija Upravne zgrade u NP Skadarsko jezero, otvaranje tematskog centra na Virpazaru, ostvarivanje parterstva sa Turskom agencijom za saradnju Tika, stavljanje u funkciju planinarskog doma Sušica.


Inicijative su pokrenute i za otvaranje novih naplatnih punktova na Rijeci Crnojevića, Sušici i Todorovom doluna Durmitoru, postavljanje kamera za nadzor vodene površine u NP Skadarsko jezero, nabavka kombija za organizaciju raftina na rijeci Tari, uređenje i upravljanje parkingom na Virpazaru. Takođe, inicirana je i nabavka prvog čuna za flotu NP Skadarsko jezero kojom će biti obogaćena turistička ponuda ovog parka.

Na održanoj sjednici Upravni odbor donio je Odluku o raspisivanju javnog poziva za kupovinu zemljišta za izgradnju objekta za potrebe zaposlenih u NP Prokletije, a u okviru kojeg će biti i suvenirnica i radionica za izradu suvenira i proizvoda od drveta.

Takođe, usvojena je odluka o davanju u zakup zemljišta u državnoj svojini u NP Skadarsko jezero.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.