NavMenu

Kula u Arlu - Unutrašnjost obložena materijalima od soli, suncokreta i algi (VIDEO)

Izvor: gradjevinarstvo.rs Petak, 16.07.2021. 16:18
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Chen Yunyu)
Prvi materijali korišćeni za gradnju dolazili su 100% iz prirode. Razvitkom tehnologija, kombinovani su i unapređivane su im karakteristike kako bi bili efikasniji, a u poslednje vrijeme i ekološki podobniji. Prirodni materijali proizvedeni od lokalne soli, suncokreta i algi korišćeni su za jedan projekat u Francuskoj u cilju smanjenja ugljeničnog otiska. Ovi materijali koje je razvila firma Atelier Luma ugrađeni su u jednu kulu na jugu ove zemlje.

Kula u gradu Arl (Arles) može se pohvaliti nestandarnim materijalima koji su korišćeni sa oblaganje i izgradnju ovog objekta kojii je djelo Franka Gehryja. Projektovana je za potrebe fondacije Luma u ovom gradu. Unutrašnjost je od materijala koji sadrže so, alge i stabljike suncokreta. Zidovi u okviru lobija gdje se čekaju liftovi obloženi su slanim panelima proizvedenim u drevnim solanama u obližnjem rezervatu prirode. Alge iz Camarguea korišćene su za završnu obradu zidova toaleta, dok su od stabljika suncokreta napravljeni akustični paneli za bar. Planovi za kulu objavljeni su još 2006. godine, ali su radovi započeli tek 2014.

Osnivačica fondacije Luma Maja Hoffmann dala je odobrenje da se zamijeni unutrašnjost, odnosno završna oblaganja sa paletom lokalnih proizvoda. Ovo je urađeno kako bi se poboljšala povezanost s regionom i ekološki uslovi zgrade koja je izgrađena od betona i čelika i obložena pločama od nerđajućeg čelika.

Kako bi proizveli slane panele, u kompaniji Atelier Luma razvijen je način uzgoja kristala soli na metalnoj mreži smještenoj pod vodom velikog saliniteta. Rečeno je da se došlo do rješenja za materijal koji zaista "raste" kristalizacijom tokom dve nedelje. Ove panele stvaraju samo energije sunca i vetra.

Zbog toga što betonski prostori imaju problem sa akustikom došlo se do rješenja tako što je bar u prizemlju zgrade visoke 56 metara presvučen tankim materijalom od suncokretove stabljike. Sjeme suncokreta je korišćeno za dobijanje biogoriva koje koristi zgrada, dok je ostatak biljke, tačnije stabljika otpad koji se u većini slučajeva baci. Međutim, Atelier Luma je iskoristio otpad i proizveo plutasti materijal koji ima dobra izolaciona svojstva. Ovaj materijal od suncokretove stabljike je veoma akustičan i može se koristiti u tu svrhu umjesto polistirenske pjene ili drugih penastih materijala napravljenih od fosilnih goriva.

Materijal je napravljen od mješavine penaste kore iz unutrašnjosti stabljike suncokreta, vlakana sa spoljašnje strane stabljike i proteina iz cvijeća. Kompanija je razvila lokalni lanac snabdijevanja za proizvodnju izolacije, a osim toga i bioplastiku napravljenu od suncokretovog otpada.

Završna oblaganja toaleta u kuli karakterišu pločice različitih boja izrađenih od algi prikupljenih u solani. Alge rastu izuzetno brzo i koriste CO2 da bi rasle. Vodene alge iz ovog područja dolaze u raznim bojama, uključujući ružičastu, što močvarama Camargue i flamingoima koji se hrane biljkom daje prepoznatljivu ružičastu nijansu. U okviru kule ugrađeno je 30.000 pločica od algi u 20 različitih boja.

Materijali koje je razvila ova firma, jesu i bioplastika izrađena od algi koja može jednog dana da zamijeni fosilnu plastiku, istovremeno odvajajući velike količine ugljen-dioksida. Alge rastu apsorbovanjem ugljenika i stvaranjem skroba koji se može koristiti kao sirovina za bioplastiku ili veziva. Boelenov tim od 20 dizajnera i istraživača dobio je sertifikat kojim se njegovi biomaterijali mogu koristiti u građevinskim projektima, a sada traži partnere koji će im pomoći u komercijalizaciji.

Gehryjeva kula otvorena je zajedno s ostatkom kompleksa Luma Arles od 27 hektara prošlog mjeseca. Kulu karakteriše održivi dizajn kojem je doprinio zastakljeni dio u podnožju kružnog oblika sa prirodnom ventilacijom, kao i korišćenje obnovljive energije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.