NavMenu

Banke pooštrile uslove za odobravanje kredita - Od stanovništva i privrede traže se veće kolaterale, smanjeni maksimalni iznosi pozajmica

Izvor: Mina Petak, 16.07.2021. 10:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jat036/shutterstock.com)Ilustracija
Banke koje posluju na crnogorskom tržištu pooštrile su uslove za odobravanje kredita u prvom kvartalu, pa su od stanovništva i privrede tražile veće kolaterale, dok su smanjile maksimalne iznose kredita koje su davale.

Banke su, osim toga, bile manje spremne da ulaze u potencijalno rizične projekte, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke (CBCG).

Izmjena uslova kreditiranja posljedica je loše ekonomske situacije u zemlji, prouzrokovane pandemijom koronavirusa, zbog koje su bankari povećali oprez prilikom davanja kredita.

- Ekonomska situacija uticala je na rast rizika poslovanja. To znači da raste vjerovatnoća da jedan broj klijenata banaka neće biti u mogućnosti da otplati kredite u roku. U takvim uslovima banke dodatno vode računa o upravljanju kreditnim rizikom, da bi se smanjio potencijalni rast loših kredita. S druge strane, banke su i popustile određene uslove za odobravanje kredita poput produženja ročnosti kredita, kao i smanjenje naknada i provizija za određene kategorije preduzeća - objasnili su u CBCG.

Oni su dodali da je pooštravanje kreditnih standarda prisutno u većini privreda u tranziciji.

Iz CBCG su kazali da rigorozniji zahtjevi ne znače smanjenje kreditne aktivnosti, već opreznije upravljanje kreditnim rizikom u uslovima visoke neizvjesnosti.

- U pitanju je lekcija koju su banke naučile iz globalne finansijske krize, kada je zbog neadekvatnog upravljanja kreditnim rizikom u jednom trenutku 25% odobrenih kredita bilo u kategoriji loših kredita - rekli su iz CBCG.

Banke su na kraju aprila ukupno odobrile 3,29 mlrd EUR kredita stanovništvu i privredi, što je rast od 6,2% u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Crnogorske komercijalne banke (CKB) Pobjedi su kazali da nijesu korigovali kreditne uslove za privredu i stanovništvo tokom prvog kvartala ove godine, ali da, ipak, posebnu pažnju obraćaju na pojedine sektore privrede prilikom kreditiranja.

- Uzimajući u obzir trenutnu izazovnu ekonomsku situaciju, određene privredne grane su predmet povećane pažnje prilikom procesa odobravanja kredita - naveli su iz CKB-u, ne precizirajući o kojim se privrednim granama radi.

Sa druge strane, iz najveće banke u zemlji podsjećaju da, kroz različite mehanizme i proizvode, klijentima već duži period pružaju podršku za saniranje posljedica pandemije koronavirusa sa ciljem što bržeg oporavka i stabilizovanja poslovanja.

Da su banke na oprezu potvrđuju i u Erste banci. Oni, takođe, nijesu pooštravali uslove kreditiranja u prvom kvartalu, ali ne isključuju mogućnost revizije pravila kako bi povećali spremnost banke da dočeka nove okolnosti na tržištu.

- Usljed širokih efekata koronakrize, očekivana je veća opreznost sektora, jer je dio privrede i stanovništva pretrpio direktan ili indirektan uticaj krize koji se ogleda kroz smanjen potencijal za nova zaduženja u odnosu na period prije krize - rekli su iz Erste banke.

Oni su objasnili da se, kao dio velike evropske bankarske grupacije, prilikom kreditiranja, uz standarde koje propisuje CBCG, vode i pravilima Erste grupe.

- U tom smislu, prilagođavanja su redovna aktivnost banke, a revizija pravila kreditiranja redovan godišnji proces. To može u konačnom, za određenu grupu klijenata ili proizvoda, rezultirati pooštrenim kriterijumima, ako revizija pokaže da je nužno promijeniti pravila jer performanse nijesu na nivou koji je očekivan, a u cilju zadržavanja kvaliteta na željenom nivou * saopštili su iz Erste banke.

Oni su dodali da je moguća i relaksacija uslova kreditiranja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.