NavMenu

Produžava se rok za pribavljanje dozvola za istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina na prostoru rudnika Brskovo

Izvor: eKapija Petak, 16.07.2021. 06:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: freedomnaruk/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Crne Gore zadužila je Ministarstvo kapitalnih investicija da aneksom ugovora o koncesiji produži rok za izradu rudarske tehničke dokumentacije i pribavljanje odobrenja, dozvola i saglasnosti za ispunjavanje uslova za eksploataciju mineralne sirovine i za dobijanje odobrenja za izvođenje radova na glavnom rudarskom projektu eksploatacije na istraženim ležištima Žuta Prla, Višnjica, Brskovo i Igrišta. Kako je objašnjeno, rok se produžuje zbog nepostojanja pretpostavki za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova.

Naime, na jučerašnjoj sjednici Vlada je usvojila informaciju o realizaciji ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju sulfidne polimetalične rude (Pb, Zn, Cu, FeS2 i ostalih pratećih sulfida metala) na istražno-eksploatacionom prostoru bivšeg rudnika Brskovo kod Mojkovca.

- U informaciji je, pored ostalog, navedeno da se koncesionar (Brskovo Mine) obratio Ministarstvu kapitalnih investicija zahtjevom za izmjenu rokova u pogledu izvršenja obaveze izrade rudarske tehničke dokumentacije i pribavljanja odobrenja, dozvola i saglasnosti neophodnih za izvođenje rudarskih radova u roku od dvije godine od 25. jula 2019. godine, tj. od datuma ulaska u novu fazu realizacije ugovora - navodi se u Vladinom saopštenju.

U obrazloženju zahtjeva koncesionar navodi administrativna kašnjenja nastala od 8. maja 2020. godine, pozivajući se na član ugovora kojim je propisano da "period trajanja koncesije iz ovog ugovora će se produžiti i za vremenski period kašnjenja nadležnih organa u izdavanju neophodnih odobrenja za rad koncesionara".

- Imajući u vidu dosadašnje rezultate geoloških istraživanja, kao i predstavljeni projekat Rudnik Brskovo kojim je, između ostalog, projektovano 3 mil EUR koncesione naknade godišnje, oko 330 zaposlenih i 2,3 mil EUR poreza na dobit, Vlada je zadužila Ministarstvo kapitalnih investicija da aneksom ugovora o koncesiji produži rok za izradu rudarske tehničke dokumentacije i pribavljanje odobrenja, dozvola i saglasnosti za ispunjavanje uslova za eksploataciju mineralne sirovine i za dobijanje odobrenja za izvođenje radova na glavnom rudarskom projektu eksploatacije na istraženim ležištima Žuta Prla, Višnjica, Brskovo i Igrišta - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Saobraćaj

Tunel Sozina opslužio 774,88 hiljada vozila

Tunel Sozina je od početka godine opslužio 774,88 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji gazduje Sozinom, u prošloj godini kroz tunel je prošlo 3,52 miliona vozila, u 2022. godini 3,07 miliona, a 2021. njih 2,61 milion. Tunel Sozina otvoren je u julu 2005. godine. Njegova izgradnja koštala je oko 74 miliona EUR, od čega je 50 miliona obezbijedila Crna Gora, dok je 24 miliona obezbijeđeno kreditom Evropske investicione

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.