NavMenu

U Kotoru planirana gradnja još jednog luksuznog kompleksa - Turističko naselje Glavatičići imaće centralni objekat, tri paviljona i 37 vila (FOTO)

Izvor: eKapija Srijeda, 14.07.2021. 12:43
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Studio Synthesis architecture & design)
U Kotoru bi u narednom periodu mogao da nikne novi turistički kompleks, i to u obuhvatu LSL Glavatičići. Naime, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, odnosno služba glavnog državnog arhitekte dala je saglasnost na idejno rješenje objekta turističkog naselja Glavatičići, iza kojeg, kako se vidi, stoji grupa investitora.

U projektu koji je obradio studeio Synthesis, navodi se da je površina cijele parcele na kojoj je planirana gradnja kompleksa 35.308 m2, dok površina obrađena idejnim rješenjem iznosi 29.864 m2.

Investicija podrazumijeva izgradnju turističkog naselja koje će se sastojati od centralnog objekta, paviljona, vila, te zelenih i saobraćajnih površina.

Centralni sadržaji osnovnog objekta projektovani su u skladu sa kategorijom četiri zvjezdice, te zadovoljavaju potrebne kapacitete centralnih sadržaja za čitavu urbanističku parcelu.

Projektantni objašnjavaju da je predviđeno da dio centralnog objekta, a koji predstavlja drugu fazu izgradnje centralnog objekta, odnosno smještajne jedinice - hotelske sobe i apartmane, budu izgrađene na dijelu parcele koji ne obuhvata ovo idejno rješenje.

- Budući da je urbanističko-tehničkim uslovima predviđena fazna izgradnja centralnog objekta na način da se u prvoj fazi realizacije predvidi hol, recepcija, restoran sa kuhinjom i toaleti za goste, investitori su predvidjeli kompletne kapacitete centralnih funkcija osnovnog objekta na svom pripadajućem dijelu urbanističke parcele u okviru prve faze centralnog objekta - navodi se u dokumentu.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Studio Synthesis architecture & design)
U okviru prve faze radova predviđena je izgradnja objekta površine 1.102 m2 koji pokriva sve centralne funkcije. Uz ovaj objekat predviđen je parking kapaciteta 16 mjesta koji zadovoljava potrebe za parkiranjem na dijelu urbanističke parcele koja je obrađena ovim idejnim rješenjem, te većim dijelom i potrebe za parkiranjem sljedeće faze izgradnje koja nije obrađena ovim idejnim rješenjem, a u skladu sa dozvoljenim kapacitetima.

S obzirom na ukupnu površinu objekata obrađenih ovim idejnim rješenjem od 7.760 m2, u okviru kapaciteta predviđena je i rezerva za ukopane ekonomske "Back of House" prostore.

Turističko naselje obrađeno idejnim rješenjem je u skladu sa planom i službenom kategorizacijom projektovano kao ugostiteljski objekat za pružanje usluga smještaja, pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, koji obuhvata više odvojenih funkcionalnih građevinskih cjelina, sa kapacitetom od 40 smještajnih jedinica, recepcijom sa holom, restoranom sa kuhinjom, SPA sa unutrašnjim bazenom, konferencijsom salom, a sve u skladu sa specifičnim uslovima mjesta u kojem se turističko naselje nalazi.

U okviru dijela urbanističke parcele obrađenog ovim idejnim rješenjem planirana je izgradnja centralnog objekta sa svim neophodnim sadržajima za funkcionisanje kompleksa i 40 vila, odnosno 37 vila i 3 paviljona. Objekti su orijentisani uz pad terena, pretežno ka jugu i jugozapadu, kako bi se omogućio maksimalni protok vizura ka moru Prema projektnom zadatku svi sadržaji su kategorije 4*.
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Studio Synthesis architecture & design)

Centralni objekat

Centralni objekat hotela planiran je za izgradnju kroz dvije faze. Prva faza obuhvata izgradnju primarnog objekta, odnosno centralnih sadržaja, dok je u okviru druge faze planiran razvoj projekta sa smještajnim jedinicama tipa apartmana.

- Druga faza izgradnje centralnog objekta predstavlja smještajni volumen istog, a predložen je u vidu apartmanskog objekta na parceli 786/3, koja je zajedno sa parcelom 786/2 predmet posebnog idejnog rješenja, a koje su u okviru ovog idejnog rješenja prikazene isključivo informativno, kroz predlog vizuelizacije pripadajućih objekata i distribucije kapaciteta - objašnjeno je u dokumentu.

U primarnom objektu se nalaze osnovni sadržaji za funkcionisanje kompleksa. Spratnost ovog objekta je S+1+2. Ukupna neto površina je 863,28 m2, a u okviru lokacije obezbijeđeno je 12 parking mjesta. Kada je riječ o sadržajima, u suterenu će imati kongres salu sa pripadajućim toaletnim blokom, zatvoreni bazen sa pripadajućim svlačionicama, recepcijom, prostorijama za masažu. U suterenu će biti smješteni i kuhinja sa skladišenim prostorom i svlačionicama za zaposlene, vešernica, kao i neophodne servisne i korisničke vertikalne i horizontalne komunikacije.

Na prvom spratu objekta predviđeni su glavni ulaz sa recepcijom i kancelarije za upravljački kadar, restoran i kongresna sala, dok će na drugom spratu biti galerija restorana.
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Studio Synthesis architecture & design)
Paviljoni D1, D2 i D3

U okviru kompleksa planirana je gradnja tri paviljona spratnosti S+1. U sva tri objekta imaće ukupno 16 ležaja, a obezbijeđena su i dva parking mjesta po objektu. U suterenu će biti noćna zona sa pet ležaja, toaleti, bazen sa terasom i prostorom za roštilj, dok će na spratu biti dnevna zona sa dnevnim boravkom, trpezarijom, kuhinjom, toaletom i pripadajućom terasom.

Vile

Kako je već navedeno, kompleks će imati i 37 vila različite tiplogije - vile V1 (16 objekata), V1a (jedan objekat), V1b (jedan objekat), V2 (pet objekata), V3 (šest objekata), V3a (sedam objekata) i V3b (jedan objekat). Spratnost svih vila je takođe S+1, kapacitet svih objekata je po tri ležaja, a obezbijeđena su i po dva parking mjesta.

U suterenu vila predviđene su noćne zone sa ležajevima, radne ili sobe za odmor, toaleti, bazen sa terasom i prostorom za roštilj. Na prvom spratu projektovana je dnevna zona sa dnevnim boravkom, trpezarijom, kuhinjom, toaletom i terasom.

Saobraćaj

Saobraćajnice su unutar lokacije svedene na minimum i dimenzionisane za jednosmjerno kretanje vatrogasnog vozila. Trasa saobraćajnica prati izohipse, te ne zahtijeva potporne zidove veće od dva metra u skladu sa Urbanističko-tehničkim uslovima. Parkiranje je projektovano prema normativima za namjenu i ostvaruje se ili uz pojedinačne vile ili uz osnovni objekat. Ukupan broj parking mjesta predviđen ovim idejnim rješenjem je 96 i podmiruje sve potrebe za parkiranjem u okviru dijela urbanističke parcele.

Zelenilo

Slobodne površine okolo objekata uređene su u duhu mediteranske vrtne arhitekture sa autohtonom vegetacijom i egzotičnim vrstama. Kako bi se izbeglo ograđivanje, između objekata je predviđena sadnja više guste vegetacije koja fizički i vuzualno odvaja dve parcele. Denivelacija terena rješena je terasasto sa podzidima u skladu sa tradicionalnim načinom obrade. Na svim terasastim površinama predviđena je sadnja puzavica i padajućih formi vegetacije kako bi se isti zamaskirali. Takođe, predviđeno je vertikalno ozelenjavanje na zidovima objekata i pergolama pogotovo na južnim i zapadnim ekspozicijama.

Posebna pažnja posvijećena je vizurama. Zelenilo je grupisano na način da se kriju vizure ka susednom objektu a da se otvaraju vizure ka moru. Isto tako, vegetacijom je izolovana saobraćajnica na mjestima gdje je objekat veoma blizu puta. Uz glavnu saobraćajnicu predviđen je drvored na pozicijama koja ne blokiraju vizure ka moru. Isto tako drvoredom je zamaskirana saobraćajnica gledano sa vizure van lokacije.



Fotogalerija
Turističko naselje Glavatičići
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

EBRD najavljuje tender za autoput - Vrijednost dionice od Mateševa do Andrijevice 530 mil EUR, banka finansira 200 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo Andrijevica. Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 mil EUR, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.