NavMenu

Tao Zhu Yin Yuan, zelena zgrada koja će apsorbovati oko 130 tona ugljenika

Izvor: ekoblog.info Utorak, 13.07.2021. 14:32
Komentari
Podeli
(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Usljed sve očiglednijih ekoloških problema sa kojima se susreće čovječanstvo, naročito onih koji su posljedica povećane količine gasova sa efektom staklene bašte, zaštita životne sredine postaje sastavni dio gotovo svih segmenata čovjekovog života.

Između ostalog, kada govorimo o stambenim objektima, arhitekte i urbanisti pri izradi projekata uključuju različite ideje koje bi doprinijele zdravijoj životnoj sredini i rješavanju problema u istoj.

Jedan od takvih projekata je Tao Zhu Yin Yuan, projekat kompanije Vincent Callebaut Architectures, koji je planiran u Tajpeju, glavnom gradu Tajvana. Predstavlja stambeni kompleks sa 20 spratova koji svojim oblikom podsjeća na strukturu DNK. U njegovom centru se nalazi toranj, a oko njega dvije ovojnice sa stambenim objektima. Svaki sprat je pomjeren u odnosu na prethodni za četiri i po stepena, što rezultira razlikom od 90 stepeni između prizemlja i najvišeg sprata.

U prizemlju građevine, na terasama i balkonima, biće posađeno oko 23.000 stabala, žbunova i zeljastih biljaka. Ove biljke sačinjavaće vertikalnu šumu, odnosno ekosistem koji vezuje ugljenik. Specijalizovani botaničari biraće vrste sa većom moći vezivanja ugljenika kako bi dodatno doprinijeli smanjenju koncentracije gasova staklene bašte u vazduhu. Prema prognozi arhitekata ovog projekta, građevina će godišnje apsorbovati oko 130 tona ugljenika. Biljne vrste na balkonima pružaće stanarima zaštitu od buke i dovoljne količine kiseonika i vlage.

Veliki niz solarnih panela na vrhu zgrade će je napajati električnom i toplotnom energijom.

Pored pomenutog, biće ugrađeni ventilacioni sistemi kroz koje će kretanje vazduha biti podstaknuto razlikama u temperaturi i pritisku vazduha unutar i izvan građevine, što doprinosi smanjenju korišćenja električne energije. U planu je da se ugradi i sistem za ponovno korišćenje kišnice - biće korišćena kroz vrtne prskalice. Takođe, u zgradi će biti korišćeni "zeleni" liftovi koji štede energiju kada se ne kreću, LED rasvjeta i visoko efikasni klima uređaji, čime će korišćenje električne energije biti znatno niže.

Ovako planiran stambeni objekat predstavlja energetski efikasnu zgradu, zbog čega je i dobio LEED Gold-certified – jedan od najznačajnijih svjetskih sertifikata za zelene zgrade.

Ova građevina je dobar primjer kombinacije inovativne nauke i tehnologije i bioklimatskih sistema, čime se postiže simbioza između čovjeka i prirode.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.