NavMenu

U kanjonu Tijesno kod Banjaluke uskoro novo penjalište - Ambiciozni planovi za unapređenje avanturističkog turizma

Izvor: Srpska info Utorak, 13.07.2021. 13:26
Komentari
Podeli
(Foto: Rahadiansyah/Unsplash)
U kanjonu Tijesno će u toku ove godine biti opremljeno i uređeno novo penjalište Ljubačić, kako bi se obogatila turistička ponuda grada, a Banjaluka u što većoj mjeri profilisala kao grad avanture, poručili su iz gradske Turističke organizacije.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik iz gradske Turističke organizacije, objašnjava da je lokacija odabrana nakon konsultacija s penjačkim klubom Extreme, inače organizatorima Drill and Chill festivala, koji okuplja penjače iz Evrope i svijeta.

– Za potrebe manifestacije Drill and Chill uređeni su penjački smjerovi sa lijeve strane kanjona Tijesno, a ovaj plan predviđa da se uređuju staze i sa desne strane kanjona. Kroz ovaj projekat će biti uređeno penjalište Ljubačić, čime će ovaj dio biti još atraktivniji za posjetioce, jer se tu nalaze i vidikovac Ljubačić, ento selo Ljubačke doline, nekropola stećaka, pećina Ljubačevo i dugi sadržaji – objasnio je Šukalo.

Osim radova na terenu, koji bi se trebali realizovati u toku ove godine, biće i dodatno obučena dva penjača. Sama obuka treba početi tokom ovog mjeseca i po njenom okončanju oni će, prema Šukalovim riječima, biti osposobljeni za komercijalno pružanje usluga penjačkih vodiča.

– Kada ih angažuje agencija oni će moći na adekvatan način mogu pružiti uslugu penjačkih vodiča turistima koji izraze želju za taj vid aktivnosti – rekao je on i naglasio da će biti napravljena i internet platforma na kojoj će biti promovisano ovo penjalište.

Šukalo poručuje da se Banjaluka i kroz druge sadržaje u gradu već profilisala kao destinacija avanturističkog turizma i aktivnosti na otvorenom.

– Opremanje ovog penjališta će sigurno pomoći u obogaćivanju ponude u tom smislu, posebno južnog dijela Banjaluke, koja je nekako najatraktivnija za taj tip turizma. Nadamo se da će to novo penjalište, zajedno sa ostalim penjalištima, te sadržajima i aktivnostima na otvorenom koje se odnose na divlje vode, biciklizam te pješačenje doprinijeti da se Banjaluka sve više profiliše kao grad avanture – zaključio je Šukalo.

Realizacija

Opremanje penjališta "Ljubačić" će se realizovati preko projekta "Magična penjališta BiH". Finansiran je kroz EU4Business program Evropske unije, koji podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Nosilac projekta je Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, a Turistička organizacija Banjaluka je partner u projektu.

– Penjalište u Banjaluci je jedno od deset u BiH koji će biti obuhvaćeno kroz taj projekat uređeno i, naravno, promovisano – objasnio je Šukalo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.