NavMenu

Italijanska Terna zainteresovana za investicije u OIE i stvaranje novog energetskog čvorišta u Srbiji

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 12.07.2021. 10:16
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Italijanska kompanija Terna zainteresovana je za investiranje u obnovljive izvore energije kao i za učestvovanje u strateškim energetskim projektima u Srbiju.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je sa predstavnicima kompanije o investicijama u oblasti energetike.

Ona je rekla da je Srbija otvorena za nove investicije u oblasti energetike i da postoji prostor za razgovore o novim projektima.

- Ovo je praktično novo Ministarstvo, jer smo donošenjem četiri zakona stvorili potpuno drugačije uslove za proces energetske tranzicije. U tom procesu želimo da sarađujemo sa najboljim kompanijama u oblasti energetike. Naš investicioni plan u oblasti energetike i rudarstva obuhvata projekte vredne 17 mlrd EUR, od čega je značajan dio za elektroenergetiku i OIE. Dakle, ima prostora za saradnju i dobrodošli ste da radite sa nama - rekla je ona.

Mihajlovićeva je rekla da je Transbalkanski koridor, kao i druge konekcije ključ regionalnog povezivanja što je takođe dio vizije o zelenoj agendi i obezbjeđuje energetsku stabilnost.

Đovani Ćerkijarini, izvršni direktor Terne rekao je da pored saradnje sa EMS-om koja je važna za cio region, postoji mogućnost i učešća kompanije u povećanju korišćenja OIE.

- Transbalkasnki koridor je veoma značajan za obe države, ali i za region. Želimo da ojačamo saradnju sa EMS-om, a želimo i da učestvujemo u strateškim projektima, jer Srbiju vidimo kao energetsko čvorište - kazao je on.

Karlo Lo Kašo, ambasador Italije istakao je važnost saradnje u energetskom sektoru koja će uticati na sveukupne ekonomske odnose.

- Podršku za to imamo i od Vlade Italije. Ovo je definitivno oblast u kojoj postoji mnogo prilika za razvoj ekonomskih odnosa - rekao je.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.