NavMenu

Trendovi u dizajnu koji će obilježiti 2021. godinu - Civilizacijski tokovi dominiraju uređenjem prostora

Izvor: eKapija Petak, 09.07.2021. 14:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/qimono)Ilustracija
Poslednjih nekoliko godina trendovi u eneterijeru se drastično mijenjaju iz sezone u sezonu. Izuzetak nije ni 2021. godina, gdje prema riječima dizajnera, dominira stil posvećen ličnosti i karakteru.

Izbor boja, dekora i namještaja izvodi se u skladu sa time da se što više pojačaju unutrašnji osjećaji prilikom ulaska ili tokom boravka u prostoriji. Tamnije nijanse plave boje biće dominantne ove sezone, jer pružaju luksuzno okruženje u kojem se unutrašnje biće pojedinca može potpuno artikulisati.

Kada je u pitanju namještaj, naglasak se stavlja na održivom dizajnu. Bioplastika, ponovo upotrijebljeni materijali, materijali koji iza sebe ne ostavljaju biološki otisak preuzeće primat u 2021. godini. Probuđena ekološka svijest pojedinaca u proteklom periodu sada ostvaruje svoj pun uticaj na industriju namještaja za koju se predviđa potpuno okretanje ka kreiranju održivih komada namještaja.

U skladu sa ovim tokovima kolektivne svijesti, polako se povećava popularnost "prirodnog dizajna". Sobe i namještaj inspirisani prirodom predstavljaju dizajn koji naglašavaju jedinstvo prirodnog okruženja i životnog prostora. "Prirodni dizajn" briše granicu između prirode i civilizacije naglašavajući cjelinu kako fizičkog, tako i duhovnog bića čovjeka sa čitavim svijetom.

Još jedna društvena pojava koja je obilježila protekli period, ove sezone biće itekako zastupljena u dizajnu enterijera. Ogroman napredak tehnologije obilježio je čitavu civilizaciju. Praktične posljedice već su vidljive u načinu rada, komunikacije, obavljanja svakodenvnih aktivnosti. Takve promjene ne mogu ostati nezabilježene u umjetnosti. Svi tonovi u bojenju zidova i izradi namještaja ove sezone postaće pravi hit. Neutralni dizajn pruža luksuzan izgled sa elegantnim zaobljenim linijima koje prate trend u dizajnu novih tehnoloških uređaja.

Za ovim novim trendom ništa manje ne zaostaje ni industrijski dizajn koji se ove godine vraća na velika vrata. Kombinacija drveta i metala u konkretnoj formi naglašavaju u prvi mah naglašavaj hladnoću. Ali, to je samo prva impresija. Novi doživljaji sivih soba sa komadima industrijskih proizvoda naglašavaju osećaj pripadnosti savremenoj tehnološkoj civilizaciji.

Naglasak na neutralnim bojama i materijalima ove sezone pronalaze sve širu primjenu. Drvo svjetlijih nijansi sve više svoju primjenu, osim na podovima, nalazi na zidovima. Dizajn preuzet i skandinavskih drvenih kuća naglašava toplinu životnog prostora koji se nalazi u prirodnom okruženju. Ali ne na način da ih sjedinjuje, već kao izraz međusobonog uvažavanja i čuvanja.

Ekologija, tehnologija, industrija dominiraju životom čovjeka poslednju deceniju, pa je u skladu sa tim i dizajn za 2021. prilagođen novim civilizacijskim tokovima. Čini se kao da je ova godina prekretnica, pa je očekivati da će industriju namještaja i dizajn enterijera biti u narednom periodu obilježen ovim tokovima.

N. Ignjatović


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.