NavMenu

Najavljena nadogradnja Instituta za bilologiju mora u Kotoru - U planu i razvoj nacionalnog brenda barsko i ulcinjsko maslinovo ulje

Izvor: eKapija Nedjelja, 04.07.2021. 09:51
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Fotokon)
U okviru Food4Health IPA regionalnog projekta jedna od najvažniji aktivnosti biće nadogradnja dijela zgrade Instituta za biologiju mora u površini od oko 260 m2, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako je najavljeno, dograđeni dio predstavljaće Food4Health multi-funkcionalnu laboratoriju. Trenutno je u proceduri nabavka neophodne opreme za potrebe formiranja prvog mrijestilišta školjki kamenica (Ostrea edulis) u Crnoj Gori.

U cilju utvrđivanja narednih aktivnosti u okviru rojekta Food4Health IPA regionalnog projekta koji se realizuje u Italiji, Albaniji i Crnoj Gori "Održivi i inovativni lanac vrijednosti Agro hrane i ribarstva za prekogranično tržište malih i srednjih preduzeća", u Kotoru je nedavno održan sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, koji su zaduženi za realizaciju projekta u Crnoj Gori.

Tokom razgovora istaknuta je podrška evropskih partnera Institutu za biologiju koji je u dosadašnjem dijelu prepoznat kao najuspješnija institucija u projektu od svih zemalja učesnica.

Predstavljen je plan razvoja nacionalnog brenda-barsko i ulcinjsko maslinovo ulje koji će biti finansiran iz ovog projekta. Ovo će omogućiti da se brzo i efikasno, sa razvojem Kuće maslina, razvije i prepoznatljiv nacionalni brend.

- Ministarstvo nastoji da reaktivira projekat koji je započet prije godinu i po dana, kako bi u u punom kapacitetu implementirali dostupnu podršku iz projekta koja u prethodnom periodu nije iskorištena u dovoljnoj mjeri. U tom cilju kao kao ozbiljan i kredibilan partner preuzimamo konkretne aktivnosti kako bi kroz saradnju sa Institutom i evropskim partnerima realizovali mjere i tako u punom kapacitetu doprinijeli daljem razvoju sektora na crnogorskom primorju. Postavaljena su zaduženja i određene nadležnosti kako bi u narednom periodu intezivirali saradnju i ostvarili što bolje rezultate - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Nakon održanog sastanka učesnici su obišli akvarijum koji je kao dio projekta realizovan u saradnji Instituta za biologiju mora i resornog Ministarstva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.