NavMenu

Završena rekonstrukcija Carinarnice i Teatra u Baru - Uskoro će biti moguć i 3D obilazak starog grada, slijedi nabavka vrijedne opreme

Izvor: eKapija Petak, 02.07.2021. 13:56
Komentari
Podeli
Zidine starog grada (Foto: Pixabay.com/likalinka)Zidine starog grada
Opština Bar izvršila je adaptaciju dva objekta u Starom Baru Carinarnice i Teatra, a ukupna vrijednost radova iznosi 75.500 EUR. Izvođač radova je Restart Ing, investitor je Opština, a radovi su finansirani iz programa Interreg Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora u okviru projekta FORTITUDE.

Predsjednik Opštine Dušan Raičević i šefica Kancelarije za upravljanje projektima Opštine Bar i projekt menadžer Ana Živanović, potpisali su danas sertifikat o prijemu radova adaptacije sa izvršnom direktoricom firme Restart Ing. Gordanom Ražnatović.

- Nakon pripremljenih konzervatorskih projekata za oba objekta i pribavljene saglasnosti na iste od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara, u okviru ovog posla na ljetnjoj sceni napravljena je nova, moderna konstrukcija sjedišta za publiku, koja ima potpunu preglednost sa svih pozicija u gledalištu i estetski je uklopljena u ambijent. Postavljena je i nova scena, zidovi su očišćeni i sanirani, kao i osvjetljenje na zidinama i sceni - predstavila je projekat Ana Živanović.

Carinarnica je kompletno opremljena novim namještajem, stolarijom i modernim tehnologijama koje će biti preduslov za kreiranje virtuelne realnosti i mogućnosti 3D obilaska starog grada za sve posjetioce.

- Ovaj objekat sada dobija novu namjenu - stara izložbena postavka će biti preseljena u Arhiepiskopsku palatu, a ovaj objekat postaje Centar za posjetioce u kom će se posjetiocima, pored informacija o starom gradu, pružati nova usluga - "Proširena stvarnost" što je predmet druge nabavke u okviru ovog projekta, a ova nova usluga će biti u funkciji od avgusta, nakon čega slijedi i nabavka vrijedne produkcijske opreme za Teatar - objašnjeno je.

Predsjednik Opštine Dušan Raičević kazao je da se na ovaj način potvrđuje da se vizija koju su zacrtali 2018. više nego realna i ostvarljiva.

- Tada smo istakli da je naš cilj da, iz godine u godinu, stavljamo u funkciju po jedan objekat u Starom Baru, počeli smo sa rekonstrukcijom crkve Svete Katarine, nastavili sa stavljanjem u funkciju Kreativnog Haba, a danas smo u prilici da ozvaničimo zavšretak radova na adaptaciji Teatra i Carinarnice. Naša su očekivanja da će i radovi na uređenju arhiepiskopske palate koja će biti novi arheološki muzej Bara, započeti u narednim danima - kazao je on.

- Ovo je kruna posvećenog rada Kancelarije za upravljanje projektima Opštine Bar, koja je formirana 2018. godine, oni su uspjeli da Opštini Bar obezbijede značajne projekte, a jedan od najznačajnijih je FORTITUDE čija se prva faza danas završava - dodao je Raičević.

Istakao je da će teatar biti centralno mjesto za odvijanje nove manifestacije "Noć tvrđava" koja će biti uspostavljena naredne godine a da će do tada ljubitelji kulturnih dešavanja moći da uživaju u programu Barskog ljetopisa na sceni u Starom Baru koja je nakon ove adaptacije u potpuno novom, savremenijem ambijentu.

- Star grad Bar kao jedno od najbogatijih kulturnih dobara u Crnoj Gori zaslužuje kvalitetnu i savremenu prezentaciju. Na ovaj način ne ulažemo u prošlost već u budućnost. Revitalizujemo i otvaramo ogroman potencijal za kulturni turizam ali i za edukaciju, a na dobrobit građana Bara i Crne Gore - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.