NavMenu

Obveznice Srbije uključene u J.P Morgan indeks - Na radaru za potencijalna ulaganja

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.07.2021. 16:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: isak55/shutterstock.com)Ilustracija
Obveznice Republike Srbije zvanično su uključene u J.P Morgan indeks državnih obveznica zemalja u razvoju (GBI-EM Global Diversified Index). Pomenuti indeks uključuje državne obveznice denominovane u lokalnoj valuti kojima se redovno trguje, sa fiksnim kuponskim stopama, a kojima strani investitori mogu lako da pristupe.

- Ovo je veliki uspjeh za našu zemlju i još jedna potvrda vrijednosti i kvaliteta srpskih obveznica na svjetskom tržištu. J.P Morgan indeks prate svi ozbiljni profesionalni investitori u svijetu, a to znači da će imati Srbiju na radaru za potencijalna ulaganja. Dosta smo radili na ovome u proteklom periodu, a naročito u kontekstu razvoja domaćeg tržišta kapitala. Srbija je danas zemlja koja ima povjerenje u međunarodnom investicionom okruženju - istakao je ministar finansija Siniša Mali.

On je dodao da je Srbija postigla značajan napredak u jačanju likvidnosti sekundarnog tržišta državnih hartija od vrijednosti, što je doprinelo uključenju srpskih obveznica u renomirani J.P Morgan Index, i ujedno povećalo aktraktivnost domaćeg tržišta i priliv novih investicija.

- Od februara ove godine, kada je i najavljeno uključenje u indeks, primijetan je značajan porast prometa na sekundarnom tržištu, kao i dolazak novih kupaca navedenih obveznica, stranih investicionih fondova, koji potvrđuju činjenicu koliko je važno biti deo GBI-EM Global Diversified Index. Na ovaj način se otvaraju vrata i za bolje uslove za privredu, kao i za lokalne i međunarodne investitore - naveo je ministar i dodao da je promet ovim obveznicama na sekundarnom tržištu u junu, do uključenja, porastao za više od 260% u odnosu na januar, prije nego što je J.P Morgan objavio informaciju o datumu uključenja.

Mali je rekao i da je ovo postignuće potvrda svih aktivnosti koje Ministarstvo finansija vrši u pogledu razvoja tržišta kapitala, a čemu će najviše doprinijeti Strategija razvoja tržišta kapitala, čije se usvajanje očekuje u septembru.

- Ovakva strategija se po prvi put donosi, a cilj je da se ubrza razvoj tržišta kapitala, zatim da se unaprijedi ponuda finansijskih instrumenata i povećaju domaće i strane investicije, a što će dalje uticati i na veći rast BDP-a. Osim pomenute strategije, u proteklom periodu usvojeni su i sistemski zakoni koji su takođe usmjereni ka poboljšanju razvoja tog tržišta. Dakle, naš glavni cilj je da srpska ekonomija raste, a visoke stope rasta možemo da dostignemo upravo ukoliko imamo stabilno i razvijeno tržište kapitala - zaključio je Mali.

Pored GBI-EM Global Diversified Index, Srbija ulazi i u GBI-Aggregate (GBI-AGG).

U indeks su uključene tri dinarske benčmark obveznice sa dospećem 11. januara 2026. godine (RSMFRSD89592), 6. februara 2028. godine (RSMFRSD55940) i 20. avgusta 2032. godine (RSMFRSD86176).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.