NavMenu

Crna Gora planira ukidanje korišćenja uglja do 2035. godine

Izvor: Mina Četvrtak, 01.07.2021. 14:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kaiskynet/shutterstock.com)Ilustracija
Crna Gora se pridružila Savezu za jačanje regiona uglja (PPCA) i najavila ukidanje njegovog daljeg korišćenja do 2035. godine, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Green Home.

- Iako ciljevi Crne Gore nijesu usklađeni sa ciljevima Pariskog klimatskog sporazuma kojim se predviđa ukidanje uglja do 2030. godine, pristupanjem PPCA savezu Crna Gora je konačno pokazala spremnost i odlučnost da odredi takozvani coal phase-out godinu i definitivno krene u proces energetske tranzicije - navodi se u saopštenju.

Green Home pozdravlja odluku Crne Gore da pristupi PPCA savezu, smatrajući da je ovo ključan momenat i da dolazi u trenutku kada Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) vodi pravni postupak protiv Termoelektrane (TE) Pljevlja zbog prekoračenja prethodno dodijeljenih 20 hiljada radnih sati, a vlade širom Zapadnog Balkana se bore sa postupcima ekoloških rekonstrukcija koje nesumnjivo vode ka produženju zavisnosti od uglja.

- U vezi sa tim, sada je pravo vrijeme da prestanemo sa trošenjem prirodnih, finansijskih i ljudskih kapaciteta u fazi eksploatacije prljavih izvora energije i okrenemo se obnovljivim izvorima energije i zelenom progresu - kazali su iz te NVO.

Kako su naveli, više nego konkurentna cijena zelenih energenata u odnosu na cijenu neobnovljivih izvora energije, kojima prijeti i dodatno uvećanje u budućnosti uslijed različitih nameta kojima će biti izloženi zbog svog štetnog uticaja, ukazuje na nedvosmislenu potrebu za potpunim zaokretom u termoenergetskom sektoru Crne Gore.

PPCA samit održan je juče u Londonu, a osim Crne Gore, savezu su pristupile Španija i Sjeverna Makedonija sa nešto ambicioznijim ciljevima u odnosu na Crnu Goru.

- Naime, Sjeverna Makedonija je najavila zatvaranje svoje dvije termoelektrane do 2027. godine, dok se Španija odlučila za postizanje ugljenične neutralnosti do 2030. - navodi se u saopštenju.

Do sada je 16 zemalja Evrope postavilo nacionalne ciljeve za prestanak daljeg korišćenja uglja i na ovaj način ukazale na potpunu saglasnost sa ciljevima Pariskog sporazuma i klimatske neutralnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.