NavMenu

Kako do veće podrške iz EU za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu?

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 28.06.2021. 10:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Programi evropske finansijske podrške za razvoj poslovanja malih i srednjih preduzeća u regionu Zapadnog Balkana predstavljeni su na onlajn održanom WB EDIF Poslovnom forumu čiji je suogranizator bila Privredna komora Srbije.

Povodom Programa za razvoj i inovacije preduzeća na Zapadnom Balkanu (Western Balkans Enterprise Development and Innovation Facility - WB EDIF), istaknuto je da je do sada oko 6.000 kompanija dobilo podršku od ukupno 531 mil EUR.

Aleksandra Kostova iz Generalnog direktorata Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju navela je da je cilj da se pomogne podizanje konkurentnosti kompanija sa Zapadnog Balkana.

Ona je istakla da regionu treba inovativan privatni sektor i novi investitori, kako bi se kreirao prosperitet.

Kako je naglasila, razvoj privatnog sektora nezaobilazan je dio plana koji je prošle jeseni Evropska komisija donijela za region kako bi došlo do oporavka ekonomije od kovida i održivog razvoja.

Kostova je ocijenila da region Zapadnog Balkana ima značajan potencijal za razvoj biznisa.

Navela je da je onlajn konferencija sa preko 120 učesnika prilika da se direktno razmijene nove ideje u cilju napredovanja poslovanja.

Cilj onlajn konferencije koju je sa Evropskom mrežom preduzetništva (EEN) i Evropskim investicionim fondom (EIF) organizovala Privredna komora Srbije jeste da se stvori više mogućnosti za napredovanje malih i srednjih preduzeća u regionu.

Rukovodilac Centra za evropske integracije Privredne komore Srbije Jovana Stanojević naglasila je da je riječ o značajnom instrumentu podrške za mala i srednja preduzeća Zapadnog Balkana.

Ocijenila je da je usmjeren na poboljšanje načina finansiranja kako bi se takvim firmama omogućila veća konkurentnost na EU tržištu.

Ona je istakla da je cilj platforme da na jednom mjestu budu sve neophodne informacije za pomoć biznisu zemalja Zapadnog Balkana.


Marko Đulijani iz Evropskog investicionog fonda, koji je koordinator Programa za razvoj i inovacije preduzeća na Zapadnom Balkanu (WB EDIF), objasnio je strukuturu i način djelovanja i naglasio da su ciljevi povećanje i zaštita zaposlenost i snažna podrška inovacijama u biznisu.

On je naveo da je blizu 6.000 kompanija iz regiona do sada koristilo finansijsku i stručnu pomoć kroz ovaj program.

Dodao je da je kroz njega do sada plasirano ukupno 531 mil EU, što je doprinijelo razvoju poslovanja, otvaranju ili očuvanju blizu 127.000 radnih mjesta na Zapadnom Balkanu.

On je predstavio WB EDIF platformu i instrumente od kojih su neki okrenuti inovacijama i usmjereni na startapove iz IKT sektora, a drugi usmjereni na podršku velikim preduzećima kao bi nastavila razvoj i postala konkurentnija za izvoz.

Istakao je i značaj garantnog fonda za lakše zaduživanje kod banaka, kao i servisa podrške koji su usmjereni kako na firme, tako i na države u stvaranju okruženja povoljnijeg za biznis.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.