NavMenu

Region u zahtjevnom procesu energetske tranzicije - EPCG razvija brojne projekte u oblasti OIE, prioritet gradnja HE Komarnica, VE Gvozd i SE Briska Gora

Izvor: eKapija Petak, 25.06.2021. 11:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jaroslava V/shutterstock.com)Ilustracija
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) čvrsto je opredijeljena da svoj razvoj u budućnosti zasniva na realizaciji projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, odnosno na razvoju tzv. zelene energije, saopštio je predsjednik Odbora direktora kompanije Milutin Đukanović. U tom smislu, on je još jednom najavio izgradnju HE Komarnica, ali i vjetro parka Gvozd na Krnovoskoj visoravni u nikšićkoj opštini, te solarne elektrane Briska Gora iznad Bara, kao i niz drugih projekata na čijem razvoju intezivno rade stručne ekipe EPCG.

- Naše investicione ambicije su jasne, čista energija, zdrava životna sredina - istakao je Đukanović.

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović i izvršni direktor Nikola Rovčanin učestvovali su na 36. međunarodnom savjetovanju iz oblasti energetike, koje je, pod nazivom "Energetika 2021 - u susret zelenom oporavku", od 22. do 25. juna održano na Zlatiboru. Savjetovanje je, uz pokroviteljstvo Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, organizovao Savez energetičara.

Na skupu se diskutovalo o obnovljivim izvorima energije, konvencionalnoj energetici i njenim suočavanjem sa energetskom tranzicijom, povezivanjem elektroenergetskog sektora sa sektorima grijanja, transporta i industrije, elektroenergetskim mrežama i tržištima u energetici, multisektorskim zadacima u oblasti unapređenja životne sredine na putu prema EU te ekonomskim i regulatorno-razvojnim pitanjima energetskog sektora.

Među temama koje su pokrenute, najveća pažnja posvećena je strateškom planiranju u uslovima energetske tranzicije, analizi aktuelnih pokazatelja rada energetskog sektora sa uticajem pandemije Covid-19, novim mogućnostima finansiranja energetske tranzicije sa specifičnostima regulative u energetici, savremenim elektroenergetskim sistemima i SMART tehnologijama, savremenim tehnologijama u korišćenju uglja, nafte i gasa i u proizvodnji toplotne i električne energije.

Bilo je riječi i o analizi energetskih sistema, povezanosti politike zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i optimalnog energetskog razvoja, zatim ekološkim, ekonomskim i socijalnim efektima korišćenja obnovljivih izvora energije, održivom razvoju energetike sa aspekta smanjenja uticaja na klimatske promjene te softverskim alatima u službi povećanja brzine i kvaliteta projektovanja, gradnje i eksploatacije, kao i energetske efikasnosti energetske i procesne opreme i postrojenja.

Učesnici skupa razmatrali su i savremena naučna istraživanja, tehničko-tehnološka rješenja i inovacije u energetskom sektoru, savremene sisteme upravljanja i automatske regulacije u energetici i procesnoj tehnici, studentske akademske projekte te promotivno-marketinške prezentacije i izložbe o energo-dostignućima u energoprivredi, industriji, poljoprivredi, komunalnim sistemima, saobraćaju, zgradarstvu, obnovljivim i novim izvorima energije.

Đukanović i Rovčanin, na marginama skupa, obavili su niz korisnih razgovora sa uvaženim profesorima, priznatim stručnjacima i predstavnicima energetskog sektora iz regiona. Izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, upoznao je sagovornike sa projektima kompanije, naročito onima koji se odnose na TE Pljevlja, toplifikaciju tog grada i izgradnju plutajućih solarnih panela.

- Opšti je utisak da se region, uključujući Crnu Goru, nalazi u veoma zahtjevnom procesu energetske tranzicije, koja se naslanja na Evropski zeleni dogovor (EU Green Deal, EU-GD), predstavljen 11. decembra 2019. godine. Prema toj strategiji Evropske komisije, pomenuta tranzicija za cilj ima transformaciju Evrope u pravedno i prosperitetno društvo sa modernom, resursno efikasnom i konkurentnom ekonomijom. Ako sve bude teklo po planu, do 2050. godine na našem kontinentu neće biti neto emisija gasova sa efektom staklene bašte, a ekonomski rast neće biti povezan s nesavjesnom eksploatacijom resursa - zaključuje se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.