NavMenu

Predstavljamo pobjednička rješenja za izgled Trga golootočkih žrtava u Podgorici (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 25.06.2021. 10:37
Komentari
Podeli
Pobjedničko rješenje (Foto: Glavni grad Podgorica)Pobjedničko rješenje
Odabirom najboljih radova završen je međunarodni konkurs za idejno urbanističko-arhitetonsko rješenje Trga golootočkih žrtava u Podgorici. Na konkurs su pristigla 102 idejna rješenja iz 32 države, saopšteno je iz PG Biroa.

Najbolja rješenja odabrao je žiri u sastavu Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu; Dean Lah ispred arhitektonskog biro-a ENOTA iz Slovenije, Mirko Žižić, v.d glavnog državnog arhitekte, Đorđije Kalezić, obrađivač novog detaljnog urbanističkog plana "Drač-Putnički terminal" u kome se nalazi lokacija konkursa i Filip Aleksić, glavni gradski arhitekta.

Žiri je nakon razmatranja pristiglih idejnih rješenja donio odluku da prvu nagradu dodijeli timu pod šifrom L6UABVMT. Pomenuti tim čine Andrea Govi i Antonio La Marca iz Italije koji su trenutno angažovani u SuperSpatial birou u Milanu, te kao predavači na Politecnico di Milano, jednom od vodećih svjetskih obrazovnih institucija za arhitekte.

- Stručni tim je zaključio da se kvaliteti prvonagrađenog idejnog rješenja ogledaju u tretiranju trga kao otvorenog prostora sa uvođenjem novih sadržaja koji obuhvataju izložbeni paviljon, parkovsko zelenilo, komercijalne sadržaje, prostor za boravak posjetilaca. Njegovi ključni kvaliteti su u susretljivost u odnosu na postojeće strukture, prilagodljivost u odnosu na različite pravce budućeg razvoja i nenametljivost koja ga izdvaja od mnogobrojnih prispjelih radova. U vizuelnom pogledu, elementi trga su geometrijski svedeni te mogu funkcionisati samostalno ili u vezi sa drugim elementima - saopšteno je iz Glavnog grada.

Druga nagrada (Foto: Glavni grad Podgorica)Druga nagrada
Druga nagrada dodijeljena je radu pod šifrom MDFBCC, a tim čine Martina D'Alessandro, Federica Bondi i Cecillia Carrioli, koji daje veoma konkretan stav kada je riječ o rasporedu sadržaja kao što su prostorno definisanje trga, raspored saobraćaja i predlaže formiranje foruma kao zasebne cjeline.

Treće nagrađeno rješenje 3021DG, holandskih autora Jaka Korla i Hane Leban, koje predlaže pokrivanje trga strukturom koja ostvaruje vizuelnu unifikaciju cjelokupnog trga u likovni odraz digitalnog prostora, stvarajući osjećaj savremenog artificijelnog prostora koji je karakterističan za velike putničke terminale.

Treća nagrada (Foto: Glavni grad Podgorica)Treća nagrada
Otkupom je nagrađen i rad autora iz Srbije, Dejana Miletića i Aleksandra Slaviković, zbog prikaza trga kao mjesta okupljanja, parka ili mjesta kretanja. Osim toga, otkupom je nagrađen i rad crnogorskih autora, Žakline Nježić i Mirka Popovića koji je nagrađen zbog jedinstvenog saobraćajnog rješenja i inovativnog arhitektonskog programa.

Na osnovu prvonagrađenog idejnog rješenja, Glavni grad će u narednom periodu pokrenuti postupak izrade glavnog projekta, kao i fazne izrade tehničke dokumentacije neophodne za realizaciju projekta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.