NavMenu

Proizveden prvi šampanjac u BiH - Vinarija Fazan kod Prnjavora priprema izlazak na nova tržišta

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.06.2021. 13:35
Komentari
Podeli
(Foto: Alexander Chaikin/shutterstock.com)
Vinarija Fazan u Lišnji kod Prnjavora, u kojoj se prave vina vrhunskog kvaliteta, nedavno je proizvela i prvi šampanjac u BiH, nazvan Perls d Amor. Kako za ekapiju objašnjava vlasnica vinarije Oksana Sadzik, riječ je o dvije vrste šampanjca - classic i Rose.

- Sada nam je u prodaji classic i zadovoljni smo što se tiče tržišta. Rose je trenutno na ležanju do marta 2023. godine.

Kaže nam da je vinarija Fazan opredijeljena za manje prinose i pažljiv izbor sorti, od kojih vina pokazuju finoću i diskretnu aromatičnost, danas prepoznatljivu i cijenjenu od strane potrošača.

- Organsko proizvedeno grožđe i vino je za evropsko tržište, isključivo za francusko, koje traži samo vrhunski kvalitet. Na ovoj plantaži svaki grozd se bere ručno, a svako prezrelo zrno odvaja. Osim tri stalna zaposlena radnika, u vinogradima sezonski rade i penzioneri i studenti.

Oksana, čiji je porijeklo bosansko-ukrajinsko, objašnjava da je vinarija nastala iz ljubavi između nje i strastvenog ljubitelja vina Christiana Zwickerta iz francuskog regiona Alsace, koji se više od 25 godina bavi vinom i vinogradom i radi za poznatu vinariju na jugu Francuske - Chateauneuh-du-Pape. Svoje bogato iskustvo iskoristio je u podizanju vinograda i u proizvodnji vina.

- Živim i radim u Njemačkoj, ali moja porodica živi u Bosni i Hercegovini od 1898. godine i posjeduje nekoliko hektara zemlje na južnim padinama valovitih terena nedaleko od Prnjavora. Zemljište je bilo napušteno još od smrti mog djeda Vladimira. Odmah smo se zaljubili u ovo divno mjesto. Priroda je povratila povjerenje u zemlju i tako sam shvatila da je ova padina idealno mjesto za vinograd.

Kvalitet zemljišta kao u Bordou

Zajedno sa Christianom, odlučili su da vrate posjed u život, te da kupe dodatne parcele od stričeva, tetki i komšija, što je bila je dobra osnova za podizanje vinarije. Uzorak zemlje je poslan na analizu u Francusku i pokazalo se da je po sastavu najsličnija zemlji u Bordou.

(Foto: Nada Harijan)
- Godina 2008. bila je godina krčenja i pripreme parcela za podizanje vinograda. Dvije godine kasnije 2010. posađeni su prvi kalemovi vinove loze. Danas se pod vinogradima nalazi 4 hektara. Sadni materijal se uvozi, a dobavljači su uglavnom iz Francuske, ali i iz Italije i Slovenije - dodaje.

Zahvaljujući podršci Nade Harijan, Oksanine majke, koja se brine o administrativno-tehničkim poslovima, projekat podizanja vinograda napredovao je brzo, kao i izgradnja savremenog vinskog podruma uz povećanje stambenog prostora. U ljeto 2011. prostorije vinarije i stambeni prostor bili su spremni za upotrebu.

Vina vinarije Fazan mogu se naći u Banjaluci, Prnjavoru, Sarajevu, a uskoro će biti dostupna i u Trebinju i Beogradu.

- Vina su posebna jer su pravljena iz velike ljubavi prema vinu. Takođe, Christian je veliki zaljubljenik u vina i vinograde, a mi svi mu dajemu veliku podršku, pomoć i ljubav prema svakom čokotu i ubranom grozdu.

Vinarija Fazan 90% svoje prozvodnje izvozi. Najznačajnije tržište je trenutno Francuska, dok su u toku pripreme za izvoz u Njemačku i Austriju.

- Na desetom jubilarnom izdanju Balkanskog međunarodnog takmičenja vina, održanom u Skoplju i Sofiji, među 1.000 prijavljenih vina upravo je vinarija Fazan osvojila zlatnu medalju za vina Cabarnet-Merlot Collection, srebro za Pinot Noir, Chardonnay Collection i Riesling i bronzu za Pourquoi Pas. Takođe, osvojili smo i "best of show" za Cabarnnet Merlot 2018.

"Orkestar fazana"

Oksana nam kaže da je na imanju davne 1896. godine postojao vinograd koji je bio u vlasništvu njenog pradjeda Ciprijana Pakusevskog.

- Dolaskom Christiana na imanje koje je bilo zaraslo u korove dočekao ga je orkestar fazana po kojem je vinarija i dobila naziv Fazan - dodaje za kraj Oksana.

S. Šubara

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.