NavMenu

Neophodno hitno usvajanje izmjena zakona važnih za državne finansije

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.06.2021. 12:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NotarYES/shutterstock.com)Ilustracija
Neophodno je da se Skupština Crne Gore što prije izjasni o setu predloga zakona važnih za državne finansije, među kojima su i oni za povećanje prihoda budžeta Crne Gore po osnovu oporezivanja neprijavljenih prihoda, čime se stiču preduslovi za utvrđivanje porijekla imovine, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Radi se o Predlogu zakona o izmjenama i dopuna Zakona o poreskoj administraciji, koji je osnov za obračun sa onima koji ne prijavljuju prihode, uz prateći Predlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Predlozi su u skupštinskoj proceduri od 14. maja ove godine, kada ih je Vlada uputila na razmatranje i usvajanje po hitnom postupku.

Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica, čije izmjene je inicirala Vlada i crnogorski parlament ih je usvojio, predviđeno je da stopa za neprijavljeni prihod bude 80%.

- Međutim, potrebne su izmjene i dopune preostala dva zakonska rješenja o poreskoj administraciji i finansiranju lokalne samouprave da bi se obezbijedio način na koji će država naplaćivati te prihode. Planirani prihod, koji bi se ostvario usvajanjem i primjenom ovog seta zakona, iznosi 20 mil EUR na polugodišnjem nivou, odnosno 40 mil EUR godišnje - navode iz Ministarstva.

Pored povećanja prihoda državnog budžeta i poboljšanja životnog standarda građana, iz Ministarstva ukazuju da upoređivanje vrijednosti imovine sa prijavljenim prihodima predstavlja jedan od efikasnih alata u borbi protiv korupcije.

- Podsjećamo i da je cilj planiranih izmjena regulative unapređenje efikasnosti poreskog sistema i sprečavanje zloupotreba. Ovako predložena politika Vlade, kroz izmjene seta poreskih zakona, eliminiše i lukrativnu komponentu izbegavanja prijavljivanja prihoda ili bavljenja nezakonitim aktivnostima, te djeluje preventivno na sva fizička lica koja posežu za takvim sredstvima radi uvećanja imovine - stoji u saopštenju.

Usvojenim Zakonom o budžetu za 2021. godinu planirani su dodatni prihodi predloženim zakonskim rješenjima, među kojima je i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama sa amandmanima, i potrebno je što prije razmotriti/usvojiti predloge, da ne bi došlo do promjene dinamike naplate prihoda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.