NavMenu

Uskoro novi elektronski sistem zakazivanja zdravstvenih pregleda

Izvor: RTCG Srijeda, 23.06.2021. 13:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić kazao je da će novi sistem zakazivanja pregleda, na kome trenutno radi tim stručnjaka, omogućiti veću efikasnost, maksimalno korišćenje ljudskih resursa u zdravstvenim ustanovama i bolju komunikaciju između svih nivoa zdravstvene zaštite.

On je istakao da su loše povezani sistemi primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa naslijeđeni problem koji opterećuje pacijente u smislu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu. On ističe da je to teret i za medicinsko osoblje u smislu efikasnosti u radu i pružanju usluga.

On je kazao da je Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa svim djelovima zdravstvenog sistema, formiralo tim koji upravo radi na analizi problema i predlozima rješenja za novi sistem elektronskog zakazivanja.

- Cilj je da sistem elektronskog zakazivanja bude moderna, adaptivna i proaktivna digitalna platforma, koja mora prevazići nedovoljan broj raspoloživih termina u pojedinim specijalnostima, preveliku opterećenost tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, neadekvatni angažaman i organizaciju na primarnom nivou i cio set problema koji iz toga proističu - kazao je Sekulić.

Osnovni zadatak je povećanje efikasnosti, maksimalno korišćenje kapaciteta i ljudskih resursa u sistemu, poboljšanje komunikacije između primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

- Takođe, redefinisanje uloge primarne zdravstvene zaštite, kojom ćemo dodatno rasteretiti ostale zdravstvene nivoe, dio je napora koje Ministarstvo zdravlja ulaže kako bi primarna zdravstvena zaštita bila što više okrenuta prevenciji, a ne samo tretiranju medicinskih stanja. Uz to, ljekari na svim nivoima trenutno previše svog vremena i energije troše na popunjavanje zastarjelih digitalnih formi u okviru platforme umjesto da svoje vrijeme posvete pacijentu. U tom smislu, tehnologije koje pripremamo kroz digitalna rješenja bazirane su na vještačkoj inteligenciji, optimalnom korišćenju medicinskih podataka i upravljanju raspoloživim ljudskim i materijalnim resursima - rekao je Sekulić.

On je naglasio da pacijent mora biti rasterećen uloge u kojoj je dominantno on zadužen da čuva svoju medicinsku dokumentaciju i upravlja njome.

- Tehnologija nam omogućava administraciju bez papira u zdravstvenom sistemu, a svi potrebni podaci će biti dostupni i ljekaru i pacijentu. I taj segment unapređenja platforme imaće multiplikativne pozitivne efekte - navodi Sekulić.

Pregledi i liječenje u domovima zdravlja svakako moraju biti bolje definisani.

- Izabranim ljekarima moramo pomoći da bolje ostvaruju svoju definisanu ulogu i budu primarna karika interakcije pacijenta i zdravstvenog sistema. Takođe, Klinički centar Crne Gore, kao jedina ustanova tercijarnog nivoa u Crnoj Gori, mora biti rasterećen od nepotrebnih procedura i pregleda, koje po definiciji mogu pružiti ljekari na primarnom nivou. Time će KCCG dobiti dodatne reurse u vidu slobodnih radnih sati i ljudskih resursa, a pacijenti bolju uslugu - kazao je Sekulić.

Upitan na koji način se može riješiti problem oko 30% pregleda u KCCG na koje se građani ne odazovu, Sekulić kaže da će biti uvedeno digitalno rješenje.

- Uz intenzivnu komunikaciju Ministarstva zdravlja i KCCG, u pripremi je digitalno rješenje kojim će građani jednim klikom ili SMS-om potvrditi ili otkazati dolazak na zakazani pregled u adekvatnom vremenskom periodu. Za kategorije pacijenata koji nisu u mogućnosti da koriste napredne tehnologije, kol-centar će preuzeti ulogu da pozivima prema pacijentima uoči zakazanih termina dodatno pomogne i njima i ljekarima, kako bi ovaj evidentni problem bio riješen - rekao je Sekulić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.