NavMenu

Zašto psima ne smijete davati čokoladu?

Izvor: eKapija Srijeda, 23.06.2021. 12:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/photojklugiewicz)Ilustracija
Mnogim vlasnicima kućnih ljubimaca je poznato da čokolada nije dobra za pse, ali je malo onih koji znaju prave razloge zašto nije poželjno psima davati ovu poslasticu.

Radi se o toksičnom sastojku teobrominu, koji se nalazi u biljci kakaoa, a koji psi sporo obrađuju i čije nakupljanje može prouzrokovati jako štetne posljedice po njihovo zdravlje.

Opasnost od čokolade i šteta koju može nanijeti vašem psu zavisi od od vrste i količine koju konzumiraju, kao i od veličine vašeg psa. U velikim količinama čokolada i proizvodi od kakaoa mogu prouzrokovati ozbiljnu štetu, pa čak i ubiti vašeg psa.

Teobromin ljudi mogu lako jesti i prerađivati, ali ga psi obrađuju mnogo sporije. To omogućava da se toksična komponenta u njihovom sistemu nakuplja do opasnih nivoa, piše portal Nezavisne.

Vlasnici pasa moraju imati na umu da njihovi ljubimci znaju da sakriju konzumiranje zabranjenih poslastica, zbog čega je veoma važno provjeravati i posmatrati pse kako biste bili sigurni da neće pojesti čokoladu bez vašeg znanja.

U većini slučajeva mala količina će vjerovatno samo uznemiriti želudac vašeg psa, ali svejedno je važno posjetiti veterinara odmah nakon što je pas konzumirao čokoladu ili kakao proizvode, kako biste ga spasili od bilo kakvih dugotrajnih ili ozbiljnih posljedica.

U velikim količinama čokolada može izazvati trovanje teobrominom, što može izazvati drhtanje mišića, napade, nepravilan rad srca, unutrašnje krvarenje, i na kraju fatalni ishod u vidu srčanog udara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.