NavMenu

Tajne uspješnog roditeljstva - Fraze koje će pomoći da vas dijete sluša

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 21.06.2021. 14:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitri Ma/shutterstock.com)Ilustracija
Poznata blogerka Arena Blejk koja svojim čitaocima dijeli savjete u vezi roditeljstva prošla je kroz mnogobrjne faze sa svojom djecom. Njeno bogato iskustvo pokušava da prenese mladim roditeljima koji tek stupaju na stazu najvažnijeg životnog zadatka koji je prepun izazova, a ponekad čak i borbe za moć u okviru porodičnog doma.

- Već duže vrijeme nisam mogla shvatiti kako da natjeram djecu da slušaju. Pokušala sam da pratim savjete iz oblasti usmjeravanja i slušanja za djecu. Ipak, postojala je važna komponenta koja je uvek nedostajala - korisne fraze koje grade vezu. ne pričam o sjedenju na podu i igranju sa igračakma i rezanju papira na kuhinjskom stolu. Umjesto toga, govorim o supostavljanju veze u određenom trenutku kada se dijete bori sa tobom i učestvujete u borbi za moć - piše Blejk, a prenosi hrvatski portal Miss7mama.

S tim u vezi, Blejk prenosi 5 fraza koje su njoj pomogle da je djeca počnu slušati.

1. "Volio bi da možeš"

Evo velike roditeljske istine: kada se djeca ponašaju "loše", to je obično zato što traže jaču vezu. Kad je moj sin trčao okolo prije spavanja, činilo se da to radi zbog prkosa. Ali to je zapravo bio poziv za povezivanje. Počela sam da razgovaram sa njim tačno u trenutku kojem je bio nestašan i govorila sam mu određene stvari. "Volio bi da možeš sada da se igraš. Želeo bi da me imaš samo za sebe i da se satima igraš i smiješ. Želio bi da ostaneš budan cijelu noć i da nikada nije vrijeme za spavanje", to su bile rečenice koje sam mu izgovarala. Tačno tada smo se jače povezali. Osjećao je da ga razumijem i konačno sam sve shvatila. Naravno, moje se granice nisu promijenile i ipak je morao ići na spavanje za 15 minuta. Ali pronašli smo način da se igramo i tokom pripreme za spavanje i učinimo to zabavnim. Izgovaranje fraze "volio bi da možeš..." povezuješ se sa djetetom i to mu pomaže da te sluša kroz razumijevanje i potvrdu.

2. "Ovo je teško za tebe"

Ovu frazu koristim uvijek kada moj sin ne želi da ide u školu, piše Blejk. Prije, kada nije želieo da ide u školu, ja sam obično govorila stvari poput: "Naravno, želiš da ideš u školu. Ti voliš školu. Nemoj da se mrštiš, to će biti zabavno". To ga je samo natjeralo na još dublje neraspoloženje i onda smo se svađali još desetak minuta i konačno bih ga odvela u školu uz plakanje i vrištanje. Sada imam potpuno drugačiji pristup i sada idem prema njegovim emocijama kako bih bila sa njim u tom trenutku. Reći ću stvari poput: "Ovo je teško za tebe. Trenutno ne želiš da ideš u školu. Želiš da ostaneš kod kuće cio dan. To je frustrirajuće i ne ide onako kao ti želiš". Toliko često je dovoljno samo utvrditi stanje i dijete će izaći iz automobila i bez nepotrebne dreke ući u školu. Naravno učiniće to nevoljno, ali smo oboje spaseni od drame koja je prethodno vladala u našim odnosima. Korišćenje ovu frazu "ovo je teško za tebe" sjajan je način komunikacije i provjere koliko držiš do svojih roditeljskih granica, a mnogo je više saradnje uz ovaj korak.

3. "Smirio si se"

Jedan od najlakših načina da pomogneš svojoj djeci i da te žele slušati je da izvučeš iz njih svu snagu i dobre stvari koje rade. Kada je moj sin bio u fazi ispada bijesa, zvala sam to "treningom snage". Pa kada je moj sin končano prestao da trči i otišao u krevet, rekla bih mu: "Smirio si se. Nisi želio ići u krevet, ali sada si izbacio svu svoju energiju, legao si i možeš ići da spavaš". Ovo je takođe izvrsna fraza za učenje slušanja nakon što se dijete oporavi od bijesa. Svaki put kad tvoje dijete počne da kontroliše emocije ili duboko udahne, reci mu: "Smirio si se. Bio si tako uzrujan, ali sjeti se da možeš duboko udahnuti i smiriti se".

4. "Uspio si"

Ovo je još jedna fraza koja pomaže djeci da bolje slušaju. Zapamti: što više toga istakneš da je dobro to će više dijete ponašati na takav način, savjetuje Blejk. Kad bi moj sin napustio školu i ušao u automobil sa osmjehom na licu, okrenula bih se prema njemu i rekla mu: "Uspio si ovo. Jutros nisi želio da ideš u školu. Ali si otišao i pogledaj sada. Srećan si i nasmijan. Pronašao si način da riješiš situaciju iako ti je bilo teško".

5. "Uspio si da se zaustaviš"

Podučavanje samokontroli je nešto što zahtijeva dosljednost, ali i dosta prakse. To je vještina koja se uči tokom vremena, a posebno je teško djeci od prve do šeste godine naučiti da kontrološu svoje potrebe. Dakle, da bi se to izvuklo iz karaktera djeteta posebno je korisna ova fraza: "Uspio si da se zaustaviš". Omiljeno vrijeme za korišćenje ove fraze je kad dijete želi da udari ili da ugrize. Obično kažem nešto poput ovoga: "Zaustavio si se. Toliko si bio ljut i želio si da udariš. Ali umjesto toga, otišao si do stolice i lupio rukom u jastuk. Za to je potrebno mnogo samokontrole".

Arena Blejk zaključuje da je za bolju povezansot roditelja sa sopstvenim djetetom mnogo bolje upućivati pozitivne komentare nego oštre kritike. Sve što vaše dijete uradi dobro, obavezno pohvalite, a ponekad i nagradite, jer će brzo uvidjeti da određena vrsta ponašanja donosi dobar odnos sa roditeljima. Sa druge strane, negativne kritike, vika i dreka, pretvaraju se u borbu za moć. Zbog toga su pojedini roditelji potpuno nemoćni da održe kontrolu iako su jako strogi. Djeca koja rano iskazuju svoju nezavisnost i slobodu u pogledu ličnosti, nastaviće da rade suprotno od onoga što njihovi roditelji narede samo da bi očuvali svoju autonomiju u okviru porodice.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.