NavMenu

Otkriven beton koji uz pomoć CO2 za 24 časa popunjava pukotine (VIDEO)

Izvor: gradjevinarstvo.rs Petak, 18.06.2021. 11:30
Komentari
Podeli
(Foto: hakovk/Pixabay)
Kako beton učiniti trajnijim, čvršćim, pa samim tim i ekološki podobnijim bave se mnoge studije koje su otkrile zanimljiva potencijalna rješenja na ovom polju u poslednje vrijeme. Glavni problem i dalje je što beton ima veliki ugljenični otisak, pa su nove generacije napravljene sa ciljem da se on svede na što manju mjeru i u potpunosti eliminiše.

Dodavanje elemenata betonu da on bude otporniji i duže traje, dovelo je do pojma samoobnavljajućeg betona. U pitanju je beton koji sam popravlja nastale pukotine i samozaceljuje se.

Ovo je naročito važno u prvim fazama nastajanja sitnih pukotina u betonskim konstrukcijama koje mogu dovesti do narušavanja stabilnosti, ukoliko u njih uđe voda jer počnu da se šire. Ideja samoobnavljajućeg betona je da se reaguje dok su pukotine još male, zaptivanjem, kako bi se se sprečio ne samo katastrofalni kolaps, već skupo održavanje ili potpuna zamjena konstrukcije. Na ovom polju istraživanja data su zanimljiva potencijalna rješenja.

Jedno od rješenja za samoobnavljanje bazirano je na natrijum-silikatima, drugo sadrži bakterije koje proizvode poseban "lijepak" za spajanje ovih pukotina, dok treće praznine popunjava gljivicama. Najnovije dolazi sa Worcester Polytechnic Institute za koje naučnici kažu da je jeftinije od prethodnih verzija i još efikasnije. Za ovu studiju je ljudsko tijelo bilo inspiracija i doprinijelo razvoju rješenja. U pitanju je sastojak koji koristi enzim koji se nalazi u ljudskoj krvi.

Tim je izjavio da su tražili odgovor u prirodi kako bi došli do toga šta pokreće najbrži prenos CO2, i došli do zaključka da je to enzim CA. Enzim u crvenim krvnim zrncima nazvan karbonatna dehidrataza (CA) sposoban je da brzo prenese CO2 iz ćelija u krvotok. Budući da enzimi u našem tijelu nevjerovatno brzo reaguju, mogu se koristiti kao efikasan mehanizam za popravljanje i jačanje betonskih konstrukcija.

CA enzim dodat je u betonski prah prije miješanja i izlivanja materijala. Nakon nekog vremena kada se u betonu stvori mala pukotina, enzim u interakciji sa CO2 u vazduhu stvara kristale kalcijum karbonata, koji oponašaju karakteristike betona i brzo popunjavaju pukotinu. Testiranje je pokazalo da se pukotine milimetarskih razmjera popravljaju u roku od 24 sata. Ovo je veoma značajno jer su prethodne tehnologije koje su koristile bakterije, skuplje i proces može potrajati i mjesec dana kako bi se "zacijelile" pukotine.

Smatra se da bi ova tehnologija mogla produžiti životni vijek konstrukcije sa 20 na 80 godina, što smanjuje potrebu za proizvodnjom zamjenskog betona. Međutim, količina CO2 koju beton "proguta" zanemarljiva je u odnosu na činjenicu koja leži u njegovoj potencijalnoj dugovječnosti. Svakako, pomoći će u smanjenju potrebe za proizvodnjom i isporukom dodatnog betona koji ima ogroman uticaj na okolinu.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Applied Materials Today.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.