Izvor: Mina | Petak, 18.06.2021.| 07:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Skupština Crne Gore usvojila budžet za 2021. godinu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Steve Buissinne)
Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o budžetu za ovu godinu, kojim je predviđen ukupan iznos primitaka i izdataka od skoro 2,46 mlrd EUR. Za budžet su glasala 42 poslanika, dok nije bilo uzdržanih, ni protiv.

Skupština je usvojila amandman grupe 21 poslanika Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP) koji se odnosi na naknade majkama sa troje i više djece, u iznosu od 25 mil EUR.

Poslanik DF-a, Slaven Radunović, kazao je da se time u budžetu stvorila finansijska mogućnost da se ove godine donese zakon i počnu isplate majkama sa troje i više djece.

Poslanici su usvojili amandmane poslanika Građanskog pokreta URA, Miloša Konatara, koji se odnose na projekte za razvoj Prijestonice Cetinje, pri čemu se iznos od 3,8 mil EUR povećava na šest miliona.

Usvojen je i amandman Konatara da se izdvoji 100.000 EUR za izgradnju fiskulturne sale Osnovnoj školi Mrkojevići u Baru i 300 hiljada za izgradnju sale u Osnovne škole Lovćenski partizanski odred na Cetinju.

Prihvaćeni su i amandmani poslanika Force, Gencija Nimanbegua, koja su se odnosila na dodatna izdavanja za Ulcinj i Tuzi.

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša, kazao je da je Vlada prihvatila amandman te partije da se obezbijede turistički vaučeri za preko 500 zaposlenih u sektoru socijalne i dječje zaštite. On je podsjetio da je Vlada prihvatila i da se opredijele sredstva za početak rada Alimentacionog fonda i da je sada na poslanicima da usvoje zakon.

Skupština nije usvojila amandmane Socijaldemokratske partije (SDP) i SD-a.

Izvorni prihodi budžeta za ovu godinu planirani su u iznosu od 1,88 mlrd EUR ili 40,6 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji iznosi 4,64 mlrd EUR, i u odnosu na ostvarene u prošloj godini veći su 240,9 miliona ili 14,7%.

Ukupni izdaci budžeta planirani su na nivou od 2,02 mlrd EUR ili 43,6% BDP-a i u odnosu na preliminarno ostvarenje u prošloj godini manji su 45,3 mil EUR ili 2,2%.

U strukturi ukupnih rashoda, tekuća budžetska potrošnja planirana je na nivou od 1,82 mlrd EUR ili 39,2% BDP-a, dok je kapitalni budžet planiran u iznosu od 203,5 mil EUR odnosno 4,4 odsto BDP-a.

Predstavnici Vlade su ranije saopštili da je glavni cilj predloženog Zakona stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak, uz stabilizaciju javnih finansija kao jednog od glavnih preduslova ukupne ekonomske održivosti.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić je tokom rasprave o tom zakonskom aktu u parlamentu kazao da je budžet zdrav i odgovaran, kao i da bi trebalo da omogući oporavak i stabilizaciju ekonomije.

Prema njegovim riječima, to je najbolji budžet u istoriji u okolnostima pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 15,2 odsto i raznih drugih poteškoća.

- Budžet je dugo čekao zbog objektivnih okolnosti, ali i raznih opstrukcija - napisao je Spajić na svom Twitter profilu.

On je kazao da je budžet mogao biti u još većem interesu za građane da je na snazi bila ekonomska logika, međutim - najbitnije je da je konačno usvojen.

Poslanici palamentarne većine su ga ocijenili reformskim, sanacionim i restriktivnim, dok ga je opozicija nazvala neustavnim i nerealnim, pohvalivši, ipak, njegov programski karakter.

Skupština je usvojila Odluku o zaduživanju Crne Gore za ovu godinu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE