NavMenu

Windows 11 procurio u javnost - Evo kako će izgledati novi operativni sistem (VIDEO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.06.2021. 14:51
Komentari
Podeli
(Foto: Turag Photography/Unsplash)
Dizajn za novi operativni sistem Microsoft Windows 11 pojavio se u javnosti na kineskom sajtu "Baidu". Prikazani su snimci početnog ekrana za Windows 11, korisnički interfejs, Start meni i još puno stvari.

Novi korisnički interfejs biće sličan onome koji je Microsoft planirao za Windows 10X, prije nego što su ga otkazali. Microsoft je pojednostavljivao Windows za uređaje sa dvostrukim ekranom, prije nego što je otkazao ovaj projekat u korist Windows 11 operativnog sistema. Vizuelno, najveće promjene koje će primijetiti korisnici mogu se naći na taskbaru. Microsoft je ovde centrirao ikone aplikacija, očistio system tray područje i uključio novo Start dugme.

Ovaj novi Start meni je pojednostavljena verzija onoga što trenutno postoji u sistemu Windows 10, bez Live Tiles. Sadrži prikačene aplikacije, nedavne datoteke i mogućnost brzog isključivanja ili ponovnog pokretanja Windows 11 uređaja. Zaista je mnogo pojednostavljeno od onoga što danas postoji u Windows 10.

Ako ne želite da ikone aplikacija i opcija Start meni budu u centru, postoji mogućnost da ih sve vratite na lijevu stranu. Zajedno s tamnim režimom rada (dark mode) koji je takođe dostupan, Windows 11 počinje izgledati više kao pročišćena verzija Windows 10 sistema nego da je nešto dramatično novo.

Microsoft takođe koristi zaobljene uglove u operativnom sistemu Windows 11. Oni su vidljivi u otvorenim prozorima, kao i oko aplikacija i File Explorer-a. Sam Start meni takođe uključuje zaobljene uglove. Ovo je još uvijek rana verzija Windowsa 11 koja je procurila, pa još nije sve uključeno.

Javnost očekuje da će do konačne prezentacije biti još više promjena na ugrađenim aplikacijama u Windows 11 operativnom sistemu, ali čini se da većina njih još uvek nije prisutna. Veliki dio operativnog sistema ipak se čini završenim, tako da se uskoro očekuje prva beta verzija za Windows insajdere.


Windows vraća Vidžete

Korisnici koji su imali prilike da isprobaju operativni sistem, primijetili su novu ikonu na Windows 11 taskbaru, a u koja nosi oznaku Widgets. Glasine sugerišu da Microsoft vraća Windows Vidžetse, a čini se da ova rana verzija uključuje neke.

Budući da je ovo vrlo rana verzija Windowsa 11, dodaci se ne učitavaju u potpunosti u OS-u, ali su dizajnirani za izvlačenje i omogućavanje brzog pristupa vijestima, vremenu i ostalim internet sadržajima.

Iako je Microsoft otkazao svoj operativni sistem Windows 10X, kompanija očigledno ponovo koristi velike djelove tog rada sa operativnim sistemom Windows 11. Windows 10X je prvobitno bio dizajniran za uređaje sa dva ekrana, prije nego što je prešao na tradicionalne prenosne računare, a zatim je otkazan. Windows 10X safržao je nekoliko pojednostavljenih aspekata sistema Windows, a većina tog rada prisutna je u trenutno dostupnoj verziji operativnog sistema Windows 11.

Windows 11 takođe uključuje nove kontrole za brzi pristup kojima korisnici mogu pristupiti pomoću dugmeta za uvećavanje u svim aplikacijama. Oni su moderni ekvivalenti funkcije kaskadnih prozora koja već godinama postoji u operativnom sistemu. Prozore možete brzo uskladiti jedan do drugog ili ih rasporediti u odjeljke na radnoj površini.


Windows store ostaje isti?

Čini se da još uvijek nema velikih ažuriranja za Windows Store. Budući da je ovo tek rana verzija, vjerovatno se sve nadogradnje koje Microsoft planira još uvek ne prikazuju.

Interfejs Windows Store uglavnom je isti onome što trenutno postoji u Windows 10 operativnom sistemu, sa pristupom svim istim aplikacijama koje su danas dostupne.

Microsoft je poslednjih mjeseci navodno radio na novoj prodavnici aplikacija za Windows, a glasine ukazuju da će to biti velika promjena u odnosu na ono što postoji danas. Izvršni direktor Microsofta Satja Nadela obećao je da će "otključati veću ekonomsku priliku za programere i kreatore" sa Windowsom. To će verovatno doći u obliku nove prodavnice.

Microsoft navodno prepravlja svoju Windows prodavnicu aplikacija kako bi programerima omogućio da pošalju bilo koju Windows aplikaciju, uključujući pregledače poput Chromea ili Firefoxa. Microsoft takođe može razmotriti mogućnost dopuštanja nezavisnih komercijalnih platformi u aplikacijama, omogućavajući programerima da izbjegnu provizije koje Microsoft obično uzima od sistema za kupovinu u aplikaciji.

Microsoft takođe poboljšava Xbox iskustvo u operativnom sistemu Windows 11. Nova aplikacija Xbox sada je integrisana u Windows 11, nudeći brz pristup igrama Xbox Game Pass, društvenim djelovima Xbox mreže i Xbox trgovini. Xbox Game Bar i Windows Game Mode ostaju isti kao Windows 10 u ovoj rano verziji koja je dostupna javnosti.

Microsoft održava poseban Windows događaj da bi svoj sledeći OS otkrio 24. juna. Događaj započinje u 11 ET (17 po našem vremenu), a pozivnica za događaj uključuje prozor koji stvara sjenku sa obrisom koji izgleda kao broj 11. Microsoft već mjesecima najavljuje "sledeće generacije Windows-a", a ovo curenje sada potvrđuje da će Windows 11 biti zvanično predstavljen kasnije ovog mjeseca, piše hrvatski portal IT mixer.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.