NavMenu

Radionice o eko-inovacijama u ribarstvu i akvakulturi pomažu uvođenje cirkularnih praksi

Izvor: eKapija Srijeda, 16.06.2021. 14:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Free-Photos)Ilustracija
Privredna komora Crne Gore (PKCG), u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Institutom za biologiju mora, organizuje radionice na temu "Eko-inovacije u ribarstvu i akvakulturi".

Pomenute radionice realizuju se u okviru projekta "Osnaživanje inovativnih kapaciteta MSP-a, pomorskih klastera i mreža u MED priobalnim područjima kako bi se podržala cirkularna ekonomiji i plavi rast u ribarstvu/akvakulturi" - BLUEfasma. Projekat BLUEfasma je kofinansiran od Evropske Unije i realizuje se u okviru Mediteranskog transnacionalnog programa saradnje "INTERREG Mediterranean".

Radionice će se održati 16. i 17. juna 2021. godine u Kotoru i Baru, i obuhvatiće predstavljanje projekta, aktivnosti i dostupnih podsticaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva ekonomskog razvoja, programskih linija Investiciono-razvojnog fonda, ali i praktičnim primjerima uvođenja cirkularnih praksi u sektoru ribarstva i akvakulture digitalizacijom, recikliranjem, prehranom, održivim uzgojem, itd.

BLUEfasma projekat integriše i implementira principe cirkularne ekonomije u sektor plavog ribarstva i akvakulture u korist ostrvskog i priobalnog područja Mediteranskog regiona na inovativan način. Projekat se odnosi na problem kontinuiranog transnacionalnog izazova iscrpljivanja prirodnih resursa i manjka inovacija u oblasti ribarstva i akvakulture, kao i cirkularne ekonomije, saopšteno je iz PK CG.

Cilj projekta je da osnaži inovativni kapacitet malih i srednjih preduzeća koji se bave ribarstvom i akvakulturom u bilo kojem dijelu lanca vrijednosti, i pomorskih klastera/mreža, i poveća broj aktivnosti u ovom sektoru na transnacionalnom nivou, kako bi se pospješila cirkularna ekonomija plavog rasta u ostrvskom i obalnom području. Cirkularna ekonomija sprečava trošenje resursa, vodeći na taj način do pametnog i održivog rasta kao ključnog zajedničkog sredstva Mediteranskog područja.

Ideja je da se projektom BLUEfasma jača pametni i održivi rast kroz:
  • dijeljenje dokazanih inovativnih praksi i postojećih alata/metoda prikazanih na BLUEfasma online platformi,
  • podršku finansiranju poslovnih investicija i istraživanja u oblasti cirkularne ekonomije,
  • olakšavanje razmjene znanja između preduzeća, javnih institucija, istraživačkih i razvojnih centara i visokog obrazovanja,
  • obuku/mentorstvo,
  • poboljšanje transnacionalne saradnje i dubokog umrežavanja javnih preduzeća i malih i srednjih preduzeća, olakšavajući prenos rezultata koji se mogu reciprocirati,
  • iskorištavanje dosadašnjih rezultata kako bi se uticalo na javne politike prema cirkularnoj ekonomiji i odredio fond kroz koji će se finansirati poslovna ulaganja u istraživanje i investicije u oblasti CE,
  • integrisanje inovativnih mjera koje vode efikasnim rješenjima u MED pomorskom području i izazovima zasnovanim na pametnim specijalizacijama.
Radionice se realizuju u saradnji sa Institutom za biologiju mora, kao pridruženim partnerom na projektu, kao i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvom ekonomskog razvoja, Investiciono-razvojnim fondom i Univerzitetom Donja Gorica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.