NavMenu

Završen projekat remedijacije deponije opasnog industrijskog otpada i šljake Maljevac

Izvor: eKapija Srijeda, 16.06.2021. 14:03
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/OPIS Zagreb)
Projekat remedijacije deponije opasnog industrijskog otpada Termoelektrane Pljevlja - deponija pepela i šljake Maljevac završena je, a kako je saopštio ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, nastavljeno je rješavanje crnih ekoloških tačaka u Crnoj Gori.

- To govori o značaju realizacije ovog projekta. Osim Maljevca, trenutno smo posvećeni rješavanju problema rudnika Šuplja stijena i očekujemo rezultat. Ovakvim proaktivnim stavom dokazujemo da smo posvećeni ispunjavanju naših obaveza iz Poglavlja 27 u procesu pristupanja Crne Gore EU - poručio je Mitrović.

Sa stanovišta Poglavlja 27, završetkom remedijacije deponije opasnog industrijskog otpada Termoelektrana Pljevlja ostvaren je značajan napredak u implementaciji i sprovođenju pravne tekovine EU.

- Značaj remedijacije posebno ističemo u pogledu kontrole i spriječavanja daljeg zagađenja opštine Pljevlja i prigradskih naselja, s obzirom na to da je deponija pepela i šljake Maljevac prepoznata kao jedna od najizraženiji ekoloških problema u Crnoj Gori i od apsolutnih prioriteta za sanaciju u skladu sa ekološkim propisima - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Glavni projekat remedijacije deponije urađen je shodno novom konceptu remedijacije u skladu sa Detaljnim prostornim planom TE Pljevlja koji podrazumijeva nastavak odlaganja (kasetni sistem) na deponiji Maljevac, uz faznu rekultivaciju kaseta, sve do konačne remedijacije ove lokacije, uz puno poštovanje ekoloških i bezbjednosnih standarda.

Kroz Projekat "Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje" koji se realizuje posredstvom Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Agencije za zaštitu životne sredine kao implementacione jedinice, završena je rekultivacija Kasete II, čija ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi skoro 4 mil EUR.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Milan Gazdić, koji je zajedno sa ministrom Mitrovićem obišao lokaciju, izjavio je da mu je drago što se rješavaju ekološki problemi.

- Rješenjem ovog problema omogućavamo bolje uslove za život građanima Pljevalja, ali i cijele Crne Gore - rekao je Gazdić.


Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.