NavMenu

Od 1. jula ukidanje rominga u državama Zapadnog Balkana - Šta primjena "roming kao kod kuće" sistema naplate znači za korisnike

Izvor: Mina Srijeda, 16.06.2021. 13:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/JESHOOTS-com)Ilustracija
Smanjenje cijena rominga u državama Zapadnog Balkana, koje će početi da se primjenjuje 1. jula, obezbijediće značajne benefite za privatne i poslovne korisnike u regionu, ocijenili su iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

- Ti benefiti će se, prije svega, odnositi na veće korišćenje usluga rominga bez straha od dobijanja visokih računa. Pored građana, kojima će takav način korišćenja rominga olakšati boravak u državama Zapadnog Balkana, značajnu korist će imati i poslovni korisnici, jer će im se značajno olakšati obavljanje poslovnih aktivnosti u regionu - navodi se u saopštenju.

Iz EKIP-a su dodali da implementacija sljedeće faze smanjenja cijena usluga rominga u državama Zapadnog Balkana počinje 1. jula, kao i da je njena glavna karakteristika primjena takozvanog "roming kao kod kuće" sistema naplate.

To, kako je objašnjeno, znači da će se crnogorskim korisnicima usluge rominga u državama Zapadnog Balkana naplaćivati kao u mreži matičnog operatora u Crnoj Gori.

Iz EKIP-a su podsjetili da je Sporazum o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana zaključen 4. aprila 2019. godine u Beogradu, između predstavnika Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije.

Primjena tog sporazuma je predviđena u nekoliko faza, od kojih se prva odnosila na smanjenje cijena usluga rominga u državama Zapadnog Balkana od 1. jula 2019. godine. Od 1. jula prošle godine primijenjeno je dodatno smanjenje cijena usluga rominga za dolazne pozive i pristup internetu.

Predstavnici EKIP-a su naveli da treća faza sniženja cijena usluga rominga treba da počne 1. jula i da je u cilju njene implementacije sprovela sve aktivnosti koje su predviđene sporazumom.

- Agencija je donijela odgovarajuće akte koji su neophodni za punu implementaciju ove faze, u skladu sa potpisanim sporazumom i propisima Evropske komisije (EK) - navodi se u saopštenju.

EKIP je, između ostalog, donio odluku kojom je Crnogorskom Telekomu, Telenoru i m:telu naloženo da od 1. jula primijene sljedeći korak u smanjenju cijena usluga rominga u državama Zapadnog Balkana.

Donesen je i pravilnik o utvrđivanju detaljnih pravila o primjeni "politike fer korišćenja", o metodologiji procjene održivosti ukidanja dodatnih naknada za regulisane maloprodajne usluge rominga i o zahtjevu koji podnosi operator za potrebe te procjene. Tim dokumentima su precizno propisane situacije u kojima operatori mogu da odstupe od mehanizma naplate koji je propisan.

EKIP je usvojio i smjernice za implementaciju odluke i pravilnika na nivou maloprodaje, sa ciljem jednostavnije primjene tih propisa.

- Odluka, pravilnik i smjernice su u skladu sa odredbama Sporazuma o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, kao i relevatnim propisima EK, na osnovu kojih je navedeni princip naplate primijenjen u članicama EU - objašnjeno je iz EKIP-a.

Oni su dodali da pored regulisanih cijena maloprodajnih roming usluga, operatori mogu korisnicima rominga da ponude da za dnevnu ili za neku drugu fiksnu periodičnu naknadu koriste određenu količinu regulisanih usluga rominga.

- Operatori mogu korisnicima da ponude i drugačije cijene roming usluga od onih koje su određene sporazumom i odlukom EKIP-a, koje korisnik može sam da odabere u slučaju da su povoljnije za njega. Prelazak sa regulisanih cijena na alternativne obavlja se u toku jednog radnog dana i besplatan je za korisnika - objašnjeno je iz EKIP-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.