NavMenu

Željeznička preduzeća iz Crne Gore i Srbije realizuju značajne projekte - Kapacitete Luke Bar mogla bi da koristi i željezara Smederevo

Izvor: eKapija Srijeda, 16.06.2021. 11:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Benjamin Wagner/unsplash)Ilustracija
Kompanije Montecargo, Srbija Kargo i Luka Bar, nakon dužeg vremena ponovo djeluju kao jedan tim i zajedničkom saradnjom doprinose realizaciji vodećih projekata i uspješnog poslovanja na saobraćajnom tržištu Crne Gore i Srbije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija. Kako je navedeno, kao rezultat te saradnje postignut je dogovor da kompanija Zijin pretovar bakra vrši preko Luke Bar, a u toku si i pregovori sa smederevskom Železarom.

- Zalažući se za zajedničke ciljeve kojima je najveći prioritet afirmacija unaprijeđenih usluga u transportu i doprinošenju poboljšanja privrede dvije države, ove kompanije će nastojati da pomažu jedna drugoj u budućem periodu kako u voznim sredstvima, tako i u rješavanju svih tehničkih pitanja koja su dio međusobnog poslovanja - navodi se u saopštenju.

Kako su istakli iz Ministarstva, dokaz uspješne poslovne saradnje tri kompanije, zahvaljujući kojoj se već postižu zajednički rezultati, jeste i povjerenje koje nam je ukazala kineska kompanija Zijin usmjeravajući prevoz rude na ovom koridoru.


Na sastanku su analizirani dosadašnji poslovni aranžmani i razgovaralo se o pripremi planova za korišćenje kapaciteta Luke Bar za pretovar tereta kompanije Zijin u narednom periodu.

- Predstavnici svih kompanija su se složili da će se u narednom periodu zalagati da zajedničkim naporima realizuju projekat koji podrazumijeva pretovar koncentrata bakra u količini od 350 hiljada do 400 hiljada tona u tekućoj godini, uz znatno povećanje do nivoa od po 700 hiljada tona u narednoj i 2023. godini - precizirali su iz Ministarstva.

Takođe, pomenute kompanije su već u pregovorima sa železarom Smederevo, da njihov proizvod okrenu na koridor ka Luci Bar, čime će se iskoristiti puna valorizacija logističkog pravca preko Luke Bar.

- Takođe, dogovoren je projekat koji se odnosi na sintezu subjekata strateškog logističkog lanca Srbija Kargo - Montecargo - Luka Bar, odnosno zajedničko marketinško nastupanje tih kompanija kako bi on bio implementiran u skladu sa modernim uslovima pružanja logistike korisnicima, odnosno privredi obje države - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.