NavMenu

U okviru projekta "Flood and fire" osniva se regionalni komunikacioni centar za upravljanje nepogodama - Nova vozila i oprema za službe za zaštitu i spasavanje

Izvor: eKapija Srijeda, 16.06.2021. 09:56
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
U okviru projekta Flood and fire u hercegnovskoj Službi zaštite biće oformljen zajednički komunikacioni centar za upravljanje nepogodama. To je saopšteno na predstavljanju projekta u Herceg Novom, na kojem je Opština Herceg Novi vodeći, a ostali partneri su Grad Trebinje, Opština Konavle, Opština Ravno i Institut za razvoj i napredak Hercegovine.

Projekat je odobren je u okviru poziva IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Uz Centar, biće obezbijeđena vozila i oprema. Prema riječima predsjednika Skupštine Ivana Otovića kroz projekat će biti unaprijeđena saradnja između Službi za zaštitu i spasavanje.

- Projekat je izuzetno značajan za našu prekograničnu regiju i uz unaprijeđenje saradnje biće nabavljena specijalizovana vozila za službe zaštite i spašavanja i dron. Ovo je samo jedan od projekata koji je Opština Herceg Novi dobila u prethodne dvije godine i možemo se pohvaliti da smo među najuspješnijim opštinama, ne samo u Crnoj Gori nego i regionu - kazao je Otović.

Komunikacioni centar će uvezati sve tri opštine Trebinje, Konavle i Herceg Novi, kazao je Aleksandra Škobalj iz Službe zaštite i spasavanja:

- Cilj projekta je da se opštine povežu, kako bi se na adekvatan način reagovalo. Opština Herceg Novi dobija vatrogasno vozilo, malo vozilo za šumske požare, čamac, vatrogasna spasilačka odijela i motorne pumpe za poplave. U okviru projekta biće organizovane i obuke u saradnji sa opštinama - kazao je Škobalj.

Srđan Asanović iz Instituta za progres razvoja Hercegovine kazao je da će sve opštine na koje se projekat odnosi su geografski povezane i imaju iste probleme.

- Projekat je osvojen u trilateralnom pozivu i to partnerima daje jaku referenciju da realizuju projekte i u budućnosti povlačimo što više sredstava iz Evropskih fondova. Ovim projektom rješavamo preventivno djelovanje usled elementarnih nepogoda, pogotovo požara i jačamo lokalne institucije - kazao je Asanović.

Nataša Tučić iz projektnog tima Trebinja kazala je da je cilj zaštititi životnu sredninu na još bolji i efikasniji način.

- Budžet Trebinja je oko 370.000 EUR i ovo je za nas vrlo značajan projekat. Dobićemo značajnu količinu opreme, vozila, dron kao i aparate za rano dojavljivanje i praćenje situacije na terenu - kazala je Tučić.

Perica Pušić iz opštine Konavle kazao je da su vatrogasci središnja služba sigurnosti na lokalnom nivou za sve vrste intervencija:

- Mi ćemo kroz ovaj projekat dobiti novu opremu koja će im služiti da podignu nivo spremnostiu i efikasnost. Dobićemo šumsko navalno vozilo, komplete vatrogasne opreme, jedno manje vozilo za intervencije na manje pristupšačnom terenui dron. Važno je da se uspostavi i jedna kvalitetna komunikacija između službi jer određene katastrofe mogu biti zajednički problem i jako je važno da postoji komunikacija i model kordinacije kako bi se zajednički regaovalo dodao je Pušić.

Implementacija projekta započela je 15. avgusta 2020. godine i traje dvije godine, do 14. avgusta 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1,85 mil EUR, od čega je kofinansiranje Evropske unije oko 1,5 miliona, odnosno 85%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Objavljen novi poziv za zemljište u biznis zoni Babića Polje u Mojkovcu - Budućim investitorima obezbijeđene značajne olakšice

Opština Mojkovac objavila je novi javni poziv za zakup zemljišta u okviru biznis zone Babića Polje. U zakup se daje parcela površine 1.904 m2, na period od 10 godina sa mogućnošću produđenja na još 10 godina. Kako je navedeno, otvaranje biznis zone planirano je za potrebe podsticanja investicija i otvaranja novih radnih mjesta.Za potencijalne investitore za poslovanje u biznis zoni Opština je obezbijedila i određene olakšice. To je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.