Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 14.06.2021.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Realizacija projekta Bigova Bay u Kotoru - Završena prva faza izgradnje pristupnih saobraćajnica na lokalitetu rta Trašte

Kotor
Kotor (Foto: Pixabay.com/ravisimo)
U Kotoru je završena prva faza izgradnje pristupne saobraćajnice na lokalitetu rta Trašte, a u okviru realizacije sporazuma o plaćanju naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta izgradnjom komunalne infrastrukture, izgradnju komunalne infrastrukture u zahvatu DSL Sektor 38-Bigova i LSL Trašte i izmirenju dodatnih troškova koje snosi Bigova Bay.

Završetku radova prisustvovao je i predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, koji je zrazio zadovoljstvo zbog realizovane investicije.

- Posebno sam srećan što su nakon više godina priprema i pregovora građani Bigove i Donjeg Grblja u mogućnosti da preuzmu na korišćenje ovu saobraćajnicu. Ovo je prvi infrastrukturni projekat u ovom dijelu i najveća investicija u turizam u ovom trenutku u Crnoj Gori - kazao je Jokić.

On je istakao da će ova investicija, vrijedna više od 14 mil EUR omogućiti da se Donji Grbalj opskrbi vodom.

- Nadam se da ćemo u što kraćem roku moći da obradujemo mještane viješću da počinju radovi na izgradnji vodovoda i da ćemo svi imati priliku da uskoro posjetimo poluostrvo kada Bigova bay startuje u punom kapacitetu – kazao je on i dodao da se uz najljepše želje i iskrene čestitke investitoru nada da će se uskoro okupiti na još jednom otvaranju.

Izgradnja inicijalne faze pristupne saobraćajnice lokalitetu poluostrva Trašte predstavlja prvi izvođački ugovor u okviru komunalnog opremanja poluostrva Trašte, koji je zaključen 25. avgusta prošle godine između investitora BBI Development d.o.o. i izvođača radova Briv Construction iz Kotora.

Radovi na izgradnji saobraćajnice počeli su u septembru i završeni su u ugovorenom roku od devet mjeseci, sa primopredajom u toku juna mjeseca. Ugovor je realizovan bez probijanja ugovorene sume od 1,56 mil EUR.

Pristup poluostrvu obezbijeđen je izgradnjom nove dionice puta preko polja i rekonstrukcijom postojećeg makadamskog puta, tako da je nova saobraćajnica fleksibilne kolovozne konstrukcije dužine 882 i širine šest metara (dvije saobraćajne trake po 3 metra) oivičena betonskim elementima - ivičnim gradama i rigolom, koja je uz propuste i kanale sastavni dio sistema za odvodnju atmosferske vode. U trupu saobraćajnice su postavljene hidrotehničke instalacije - vodovodni tranzitni cjevovod, tri kanalizaciona cjevovoda, elektro instalacije - 2x10kV napojni kablovi i kablovski vodovi slabe struje kao i telekomunikaciona kablovska kanalizacija.

Izgradnja saobraćajnice je podjeljena u dvije faze, inicijalnu i finalnu, kako se završni sadržaji saobraćajnice ne bi oštetili prilikom njene upotrebe kao gradilišnog pristupa hotelu koji se planira da bude izgrađen u okviru prve faze realizacije projekta.

Finalnu fazu izgradnje saobraćajnice čine završni sloj asfalta, završetak javne rasvete i oblaganje preostalih zidova kamenom duž dionica koje služe za prolaz građevinskih mašina, a biće završena prije puštanja u rad hotela. Saobraćajnica je obilježena odgovarajućom privremenom saobraćajnom signalizacijom i opremom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE