NavMenu

Promet na Montenegroberzi realizovan kroz 24 transakcije, indeksi u crvenom

Izvor: Mina Nedjelja, 13.06.2021. 22:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Ahmad Ardity)Ilustracija
Pad indeksa i veći promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi u kojoj je nova nacionalna avio kompanija, Air Montenegro, počela sa komercijalnim saobraćajem.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 oslabio je 3,58% na 776,47 poena, a MONEX 3,46% na 11.175,23 boda.

Promet je ove sedmice iznosio 49,8 hiljada EUR i bio je 1,8 puta veći od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 24 transakcije, dok je najveći udio u prometu imale akcije Jugopetrola 42,33 odsto.

Kompanija Air Montenegro je u četvrtak letom iz Podgorice za Beograd počela da saobraća. Izvršni direktor nacionalne avio-kompanije Predrag Todorović kazao je da će ona služiti građanima i crnogorskoj ekonomiji i biti na raspolagnju državnim subjektima.

Air Montenegro će počeće od 17. jula letove ka Istanbulu, dva puta sedmično iz Tivta. Iz nacionalne avio-kompanije je saopšteno da nakon uvođenja Beograda, Ljubljane, Banjaluke i Frankfurta, kao destinacija redovnog komercijalnog saobraćaja, šire mrežu letenja i na Istanbul.

Akcije Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera pale su 19,8% na 5,13 EUR, Sveti Stefan hotela 14,1% na 2,75 EUR, Crnogorskog Telekoma 5,4% na 1,23 EUR i Instituta Simo Milošević 1,1% na 27,3 EUR.

U centar pažnje javnosti došla je ove sedmice i kompanija Elektroprivreda (EPCG) nakon navoda premijera Zdravka Krivokapića da je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović pregovarao o njenoj prodaji. Akcije te kompanije su pale 3,1 odsto na 3,39 EUR.

Krivokapić je u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti rekao da je reagovao kada je čuo da će zbog većine članova Upravnog odbora, postojati potencijalna opasnost da se možda EPCG proda.

- Tada sam odlučio da niko nema većinu. Već sam upozorio određene vlade da ne mogu da pregovaraju, ako žele dobre odnose sa Vladom, sa predsjednicima Odbora direktora. To je nedopustivo - kazao je Krivokapić.

Đukanović je odgovorio da su optužbe Krivokapića besmislene i dodao da on nema ni zakonska ovlašćenja da proda kompaniju.

- Odgovor je vrlo jednostavan, sve i da hoće, a neće, Milutin Đukanović nema zakonska ovlašćenja to da uradi. I kada bi svih sedam članova Odbora direktora EPCG bilo za to da se Elektroprivreda proda to bi imalo zakonsko utemeljenje i važnost kao da smo odlučili da prodamo Mančester Junajted ili Real Madrid - naveo je Đukanović u reagovanju.

Đukanović je objasnio da EPCG jedino može da proda Skupština akcionara, odnosno Vlada, uz saglasnost Skupštine, koja je vlasnik više od 98 odsto EPCG.

Socijaldemokratska partija (SDP) je nakon toga saopštila da će predložiti skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet kontrolno saslušanje povodom navoda Krivokapića.

Dionice Plantaža slabile su 9,6 odsto na 8,99 centi, a Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) 6,8 odsto na 82,97 centi.


Statističari SB su u januaru prognozirali ovogodišnji rast crnogorske privrede od 6,1 odsto.

SB je u junskom izvještaju Globalni ekonomski izgledi povisila i prognozu rasta crnogorske ekonomije za narednu godinu na 4,5 odsto, sa januarskih 3,9 odsto. SB predviđa da će ekonomija u 2023. godini ojačati 3,5 odsto.

Akcije Zetatransa su ove sedmice rasle 6,3 odsto na 85 centi. Akcionari tog preduzeća razmatraće na Skupštini akcionara 29. juna odluku o raspodjeli dobiti.

Na dnevnom redu je i usvajanje revizorskog i izvještaja o poslovanju preduzeća u prošloj godini, kao i finansijskih iskaza.

Dionice Jugopetrola rasle su 1,9 odsto na deset EUR, dok su se dionice Luke Kotor zadržale na prošlosedmičnih 4,78 EUR.


- U poređenju sa majom prošle godine, promet je veći 203%. Prosječan dnevni promet iznosio je 461,52 hiljade EUR, a veći dio, odnosno 97%, ostvaren je na slobodnom tržištu - navodi se u Biltenu Montenegroberze.

U maju je trgovano 19 dana i zaključene su 204 transakcije. Od ukupnog broja transakcija, 58 odsto je zaključeno na Prime i Standard tržištu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.