NavMenu

Crna Gora će ostvariti 700 mil EUR od turizma - Relativno dobra popunjenost u hotelima

Izvor: Mina Nedjelja, 13.06.2021. 13:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Tania_pl)Ilustracija
Državna kasa će, prema projekcijama Ministarstva finansija, ove godine prihidovati 700 mil EUR od turizma.

Koordinator u direktoratu državnog budžeta, Branko Krvavac, za Novu M rekao je da očekuju da će ovaj prihod biti ostvaren zbog otvaranja granica za turiste regiona, istočne Evrope, država članica Evropske unije (EU), povoljne epidemiloške situacije i visokog stepena vakcinacije.

On je napomenuo da brojke koje bilježe u prethodnom periodu idu u prilog tome, posebno imajući u vidu da je u maju i početkom juna ostvareni broj dolazaka između 60% i 65% 2019. godine.

Krvavac je dodao da je otvaranje nove nacionalne kompanije jedan od pokretača turističke privrede i sveukupnog oporavka ekonomske aktivnosti.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja, Žarko Radulović, rekao je da su hoteli preuzeli obavezu da u slučaju obolijevanja gost ima smještaj i ishranu besplatno.

- Država se obavezala da će besplatno da ga liječi, ta dodatna sigurnost će uticati na odluku nekoga gdje da provede ljeto - ocijenio je Radulović.

On smatra da do 65% prihoda od turizma iz 2019. godine Crna Gora ipak ne može da dostigne.

- Glavna sezona ne može da akumulira toliko novca, koliko je upisano u budžet, pa se bojim da nećemo dostići tih 65% koliko nama treba da relativno sigurni uđemo u zimu - kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku je relativno dobra popunjenost, ali je daleko od onoga što treba da bude da bi došli do 65%.

Radulović je kazao da fali aviokompanija, koja je bila u kondiciji Montenegro Arlians sa destinacijama i vezama koje je avioprevoznik imao.

- Tako da smo mi osuđeni na to da čekamo na nekog ko će imati ekonomsku računicu prema Crnoj Goro i da leti kada njima odgovara i koliko njima odgovara - rekao je Radulović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.